Dječak (7) zbog raznih strahova ima bolove u trbuhu i mučninu

Poštovani, imam sina od 7 godina i žali se na bolove u trbuhu i mučninu koji se javljaju samo kad treba izaći iz kuće. Nalazi su svi uredni. U kući te iste tegobe nema, igra se, trči. Odličan je u školi, hvale ga, ali on školu ne voli i izbjegava ju. Nitko ga u školi ne dira. Sad je i mene strah kad izađe iz kuće da mu ne bude loše. Ni na sport (hokej) neće više ići iz straha. Nisam pametna što poduzeti? Da li da ga vodim kod psihologa ili da budem uporna s njim?

Odgovor:

Draga mama,

pitate se koje korake poduzeti jer sin ima bolove u trbuhu i mučninu svaki puta kada treba ići negdje, što je počelo i vas plašiti.

Fizički bolovi mogu biti u podlozi straha i sjajno ste to uočili. Prilikom straha važno je dijete umiriti, biti uz njega, dati mu osjećaj sigurnost jer mu je baš poljuljan osjećaj sigurnosti. Umiriti ga možete dodirom, zagrljajem ili rečenicama poput “Vidim da osjećaš strah kada spominjemo da ideš na hokej” ili “Primijetila sam da se prepadneš kada trebaš ići izvan kuće”.
Prilikom umirivanja djeteta, važno je da i mi, odrasli, budemo smireni jer djeca će osjetiti našu nesigurnost. Primijetiti će strah na nama i time im možemo dodatno hraniti njihov strah što bismo željeli izbjeći u takvim situacijama.

Budite uz svog sina i pružite mu ideje kako da se osjeća sigurnije. Podučite ga na koje načine bi se mogao sam umiriti prilikom osjećaja straha, a kada vas neće biti u blizini. Primjerice da nazove vas ili neku drugu osobu od povjerenja, stišće gumenu lopticu, zamisli si omiljeni lik iz crtića itd.

Preporuka je da se javite psihologu kako biste dali detaljnije informacije o javljanju ovog straha kod vašeg dječaka i dobili konkretnije smjernice te eventualno, ako psiholog tako procijeni, uključili ga u terapiju igrom. Možete se javiti i kod nas u Centar Proventus.

Želim vam puno sreće.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori