Dječak (7 mjeseci) vrti sa šakicama. Je li riječ o tiku?

Poštovani, moj sin ima 7 mjeseci. Prije otprilike mjesec dana počeo je vrtiti s obje šakice gore dolje (kao da vozi motor i daje mu gas) i u krug (kao da hekla). Radi to najčešće miran, bez ljutnje ili uzbuđenja. Radi to često tijekom cijelog dana. Isto tako stalno poteže školjku uha (povlači je naprijed). Kad vrti šakicom, ja mu ponudim igračku i on prestane, fokusira se na nju. EEG u spavanju je napravljen prije tih pojava kao i UZV mozga (to smo radili jer je vrtio glavicom u snu, sad više ne). Nalazi su bili uredni. Zanima me trebamo li opet ići na EEG ili nema potrebe pošto je prošli nalaz bio uredan.

Moram napomenuti da se to sve počelo događati nakon zadnjeg EEG-a. Je li tu možda riječ o tiku, da li da mu u spomenutim trenutcima ponudim igračku? Da li da ga prekinem ili da ga pustim (radnja zna trajati dosta dugo)? Zanima me koje pretrage bi još mogli napraviti kako bi bili sigurni da su to samo tikovi? Hvala i lijep pozdrav.

Draga čitateljice,

vjerujem da ste zabrinuti za svog sinčića jer mu se javljaju neka ponašanja za koja niste sigurni što predstavljaju. Koje sve pretrage bi bilo dobro napraviti bolje Vam može reći Vaš neuropedijatar koji može pregledati njegovo cjelokupno neurološko funkcioniranje te Vam pomoći u razjašnjavanju uzroka nekontroliranih pokreta te savjetovati kako da se postavite. Općenito, razvoj tikova se u stručnoj literaturi najčešće pripisivao raznim emocionalnim faktorima, no u podlozi također može biti i genetska osnova ili neurološko oštećenje. Nešto o čemu bi bilo dobro razmisliti jest je li Vaš sin ili Vaša obitelj prolazila kroz neke stresne situacije u periodu prije pojavljivanja tih ponašanja (vrtnja šakica, vrtnja glavicom). Izloženost stresu može biti uzrok javljanja nekontroliranih pokreta. Ako procjenjujete da radnja traje predugo i da bi mu mogla ometati njegovo funkcioniranje u redu je da mu pažnju preusmjerite nuđenjem igračke i započinjanjem neke aktivnosti.

Kako biste dobili dodatne informacije o Vašem sinčiću budući da je još mala beba i ne može se verbalno izražavati bilo bi dobro napraviti provjeru njegovog senzornog funkcioniranja što možete obaviti u iLab centru u Zagrebu. Sretno!

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori