Dječak od 6 godina agresivan je u vrtiću, ali i druga djeca prema njemu

Dobar dan, imam dječaka kojem je šest godina. Već tri godine ide u vrtić i od prvog dana vrtić je “teško” prihvatio. S tetom koja je na zamjeni korektno surađuje, ali s tetom koja je uz njega od prvog dana već duže vrijeme nikako ne surađuje. Dječak nije razgovijetno pričao do svoje četvrte godine i rijetko tko ga je razumio, osim mene, što je stvorilo prepreku u komunikaciji s drugom djecom. Počeo se tući i gristi. Grizenje je prevladavao, ali fizički kontakt nikako. Danas mi se žalio da ga svi tuku i da je on tukao njih. Čini mi se da su se urotili protiv njega i da im to u jednu ruku odgovara da budu protiv njega jer oni dobivaju bodove. Kad ih pitam, jesu li ga tukli, okrenu se i odu. Teta mi ne prilazi i šalje mi djecu da kažu tko je koga udario. Jednom je teta, samo u prolazu, dodala da ga tuku zato što je zaslužio. Bila sam kod psihologice u vrtiću koja mi je dala nekoliko savjeta. Napomenula je da se viđa s njim u vrtiću te da je uvidjela neke nepravilnosti u odnosu tete i njega. Kako da se postavim i koji mi je sljedeći korak jer želim samo dobro svome djetetu? Hvala.

Draga mama,

situacija koju opisujete bila bi zaista frustrirajuća za svakog roditelja i to opravdano. Naime, čini se kako teta koja je u skupini Vašeg dječaka nije korektna i ne radi aktivno na rješavanju problema. Nešto na čemu trebate insistirati jest da se napravi plan kako će svatko preuzeti svoj dio odgovornosti da se pomogne Vašem dječaku da se prestane agresivno ponašati, odnosno da se na adekvatnije načine može povezati s drugom djecom.

Naveli ste da Vaš dječak nije razgovijetno pričao do svoje četvrte godine. Takvo stanje često stvara veliku frustraciju kod djece te se vrlo često događa da se dijete počne agresivno ponašati. Čini se da se upravo to dogodilo i kod Vašeg dječaka. Nije mogao drugima (osim Vama) jasno izraziti svoje želje, potrebe što je vrlo neugodna situacija za njega te se stvara napetost koja onda može izaći u obliku agresivnog ponašanja. Kako bi promijenio to ponašanje važno je utvrditi koje su to situacije koje najčešće prethode njegovu agresivnom ponašanju. Zatim je važno naučiti ga kako drugačije može postupati u tim situacijama. Dakle, nije dovoljno samo mu reći da npr. ne smije nekoga udariti kada je ljut. Važno je dati mu konkretnu ideju što tada može učiniti. Npr. kad te netko jako naljuti možeš viknuti „Ljut sam!“ ili lupiti nogom u pod ili napraviti nešto drugo što neće povrijediti njega niti nekoga drugoga. Da bi prestao s agresivnim ponašanjem dječak treba razviti jaču samoregulaciju, a u tome mu je svakako potrebna pomoć odraslih. S obzirom da ste naveli kako i njega nekada druga djeca tuku, svakako ga uputite i na opcije što konkretno tada može učiniti da se zaštiti.

Izjava koju je imala odgojiteljica, a to je da Vašeg dječaka tuku zato što je zaslužio je vrlo ružna i neprofesionalna. Pitam se što to točno znači? Je li on njima prije toga učinio nešto ružno? Ako je, onda je već tada bilo potrebno rješavati situaciju, ali svakako ne na način da se uzvraća agresivno ponašanje. Mislim da je odlično što ste odlučni u tome da zaštitite svoje dijete, da tražite načine kako pomoći njemu da nauči na druge načine izbacivati frustraciju i povezivati se s drugima. Svakako u tome možete tražiti pomoć vrtićke psihologinje s obzirom da ona može imati uvid u konkretne situacije.

Sretno,

Tea Knežević, magistra psihologije, praktičarka terapije igrom

Centar Proventus

TEA KNEŽEVIĆ

mag. psih. i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Moji odgovori