Dječak (5) ne želi pisati, crtati, bojati, učiti slova…

Poštovani, imam sinčića koji je prošli mjesec napunio 5 godina. Jako je radoznao, aktivan, zna mnogo stvari npr. broji do 29, brzo pamti pjesmice, slikovnicu zna napamet poslije drugog čitanja itd. Za mene je problem što ne želi crtati, bojiti, pisati. Ne znam da li je vrijeme da zna pisati bar neka slova, ali vidim da neki njegovi vršnjaci znaju pisati svoje ime barem. Moj sin ne zna ni kuću nacrtati i nije puno zainteresiran za crtanje i pisanje. Voljela bih vaše mišljenje o tome i vaš savjet. Hvala, mama L

Draga mama,
Sve što ste napisali ukazuje da se vaš sin lijepo razvija. Nije nezainteresiran, naprotiv pokazuje interes za razne stvari, broji do 29, zna slikovnice napamet… Po mom osobnom mišljenju djecu treba ostaviti na miru, jer škola je zamišljena kao mjesto na kojem djeca uče pisati i čitati, ali… Ali danas djeca uče čitati i pisati i prije škole, pa bi se moglo dogoditi da u školi ima problema, jer većina djece zna pisati i čitati. Mislim na probleme s uklapanjem među vršnjacima. Stoga je bolje pripremiti ga za to. Naravno ne na silu već kroz igru i zabavu.

Primjerice, u procesu crtanja koristite vaša tijela. Možete kupiti posebne boje koje se koriste za crtanje s rukama. Napravite platno na kojem će svi ukućani napraviti otiske svojih ruku i nogu u različitim bojama.

Vrijeme maškara možete iskoristiti za crtanje po tijelu i licu. Vaš dječak jedan dan može biti spiderman, drugi tigar, treći pas… Možete mu dopustiti da vam pomogne da se i sami uredite, to će sigurno biti jako zabavno.
Možete mu kupiti ploču i kredu, igrati dječji Pictionary…

Što se pak pisanja tiče iskoristite svakodnevne situacije kako bi potakli njegov interes. Primjerice:
– Koristite javne znakove, oznake na vratima
– Prije odlaska u kupovinu možete ga zamoliti da vam pomogne napisati popis namirnica
– U kupovini organizirajte potragu za popisanim namirnicama
– Odaberite neko slovo pa ga tražite u nekom časopisu
– Organizirajte natjecanje u traženju slova
– Koristite računalo

Sve u svemu oslobodite i svoje dijete u sebi i zabavite se kroz procese pisanja i crtanja. Kroz igru dijete najlakše uči i najveća je vjerojatnost da ćete ga zainteresirati. Ukoliko i sami pri tome uživate vjerojatnost vrtoglavo raste.

Uživajte,

Jelena Vrsaljko, TA psihoterapeut, Centar Proventus

JELENA VRSALJKO

dipl. soc. radnik, NLP trener, psihoterapeut
Centar Budi svoj

Moji odgovori