Dječak (4) se više od godinu dana samozadovoljava. Trebamo li psihologu?

Imam sina od 4 godine i neki duži period (godinu i pol dana) samozadovoljava gurajući ispod sebe deku, jastuk ili kakvu veću igračku. Mnogo puta se sav preznoji zbog toga i dođe mi se žaliti kako je mokar, pa ja po tome znam što je radio, ukoliko nisam bila prisutna. Ponekad se tijekom odlaska na wc također igra “pužićem”. Čak je zbog toga jednom prilikom slagao oca i mene da ga boli trbuh, da mora kakiti, kako bih ja požurila tatu da izađe iz wc-a što prije. Na kraju nije ni kakio, ni piškio, već se samo igrao pužićem i smijao.

Nikada do sada se nije dogodilo da bi negdje vidio scene ili nas roditelje dok imamo odnose, pa nam je malo bilo čudno odakle mu takvo nešto. Moja zabrinutost je počela najviše zbog njegove bake, a moje majke, kod koje je prenoćio sinoć i koja je rekla da je to radio, da ga trebam voditi psihologu zbog načina na koji on to radi. Čitala sam da je to normalno, da se djeca tako upoznaju sa sobom i da je to samo tabu, ali eto, tu su i moji roditelji koji su imali čitavog života jak utjecaj na mene, pa me i danas njihove riječi uplaše i zabrinu. Srdačan pozdrav.

Draga mama,

ono što nazivamo dječjom masturbacijom je normalna i prirodna aktivnost mnoge djece a može se javiti već između prve i druge godine života. Djeca nemaju razvijeno apstraktno mišljenje i njima „masturbacija“ ima posve drugo značenje nego li nama odraslima. Djeca spontano istražuju svoje tijelo i u tom istraživanju otkriju ugodu. Prirodno je da dodirivanje genitalija može izazivati ugodu, a prirodno je i da ponavljamo aktivnosti koje nam izazivaju ugodu. Mnogi se roditelji, kada primijete da dijete masturbira, zabrinu. Nekim roditeljima može biti i neugodno ovisno o tomu kakvi su im općenito stavovi prema seksualnosti, u kakvom su okruženju rasli, kako su odgajani i slično.

Ako dijete otkrije neku aktivnost (bilo to kopanje nosa, dodirivanje genitalija u cilju izazivanja ugode, prolijevanje vode ili bilo što drugo) i ako roditelj pošalje djetetu poruku da ta aktivnost nije u redu, dijete će možda pokušati sakrivati od roditelja da to radi, možda će razviti osjećaj srama itd. Bilo bi dobro ne slati djetetu poruku da je samozadovoljavanje pogrešno jer je to djetetu teško razumjeti, njemu je to jednostavno – ugoda.

U dječjem samozadovoljavanju nema ničeg lošeg, to kod djece čak niti nije povezano s idejom seksa (nego s ugodom) niti je to znak da je dijete bilo izloženo takvim sadržajima ili da je vidjelo roditelje u spolnom činu.

Koliko će se često neko dijete zadovoljavati ovisi o djetetu, to može biti jedanput tjedno do nekoliko puta dnevno. Može se učestalost pojačati ako je djetetu npr. dosadno ili je pod stresom.
Navodite da je Vaša zabrinutost počela nakon razgovora s Vašom majkom koja je način na koji se dijete zadovoljavalo smatrala problematičnim. S obzirom na to da ne znamo koja su očekivanja Vaše mame o tomu koji bi bili OK načini dječje masturbacije, niti znamo što ju je točno u načinu zabrinulo, možda uopćeno da kažemo ovako: ako način na koji se dijete samozadovoljava nije ni na koji način ozljeđujući il potencijalno opasan ili štetan za dijete, tada možemo reći da nema razloga za zabrinutost.

Ako biste kod djeteta primijetili promjene u drugim segmentima života, promjene u raspoloženju, spavanju, iznenadne strahove i slično, naglu pojačanu učestalost masturbacije ili masturbaciju koja bi izazivala ozljede tada biste mogli vidjeti događa li se nešto u djetetovu životu što ga uznemiruje poput povratka roditelja na posao, dolazak mlađe sestre ili brata, polazak u vrtić i slično.
Ono kako možete pomoći djetetu jest na nježan način mu postaviti granice. Objasniti mu da je to stvar koju može raditi doma ali ne u javnosti. Ako Vam je lakše da dijete to radi samo npr. u kupaoni i u svojoj sobi možete i tako postaviti granice. Također, ako primijetite da je masturbacija način na koji se umiruje kada je pod stresom, možete vidjeti što bi ga drugo moglo umiriti, a da je socijalno prihvatljivija radnja, te ga postepeno usmjeravati i na druge umirujuće aktivnosti.

Marina Balažev

specijalizantica transakcijske analize smjer psihoterapija
Marina Counseling

Pitajte me Moji odgovori