Dječak (3,5) godinu dana bez pelena, a sad ponovno gubi kontrolu nad mokrenjem i stolicom

Sada imamo problem, jer prošlu noć jednostavno ustao, u nekom polusnu stajao je na nogicama, nešto je mumljao… Ubrzo sam shvatila da je napunio gaćice (stolica bez tragova proljeva). Jutro poslije dogodilo mu se isto, napunio je gaćice.

Poštovani, moj sinčić ima tri godine i četiri mjeseca te već godinu dana ne nosi pelene. Naime, sam je prestao bez ikakvog pritiska. Jednostavno je počeo obavljati nuždu na wc. Kako se lagano odvikao po danu, tako je i u noći redovno ustajao na wc. Sada imamo problem, jer prošlu noć jednostavno ustao, u nekom polusnu stajao je na nogicama, nešto je mumljao… Ubrzo sam shvatila da je napunio gaćice (stolica bez tragova proljeva). Jutro poslije dogodilo mu se isto, napunio je gaćice. I nakon popodnevnog spavanja gaćice su opet bile napunjene. Mene zanima što se događa? Već godinu dana ima kontrolu, a sad je ponovno gubi? Je li možda neka bolest? Poznavajući njega nikad mu se nešto slično nije događalo… HVALA VAM

 

Poštovana,

ako Vaš  dječak nema  kliničkih znakova  bolesti  uz  uredno formirane  stolice bez tragova krvi  ili  sluzi,  vjerojatno je riječ  o  prolaznoj  epizodi  koju treba sa stpljenjem “odraditi”.

Možda je  doživio nešto  neugodno pa na takav način protestira. Vratite mu opet pelenu makar za spavanje, a dječak će opet postepeno uspostaviti kontrolu sfinktera.

Zdravka Gjergja  dr. med., spec. pedijatar
Poliklinika za dječje bolesti Sabol