Dječak (3,5 godine) ima nedovoljno razvijenu komunikaciju

Poštovani, imam sina starog 3.5 godine i slabo priča. Točnije – nema komunikaciju. Razumije me i posluša, zna mnogo pjesmica, zna nazive boja, kako mu se zovu tata i mama, bake i djedovi, ali kad želi nešto ili me uzme za ruku i dovede do toga što želi ili uzme sam (ako može dohvatiti, primjerice, čašu vode). Tada ga pitam što želi, no on ništa ne odgovori ili samo imenuje to što želi. Primjerice, ako želi čokoladicu, vući će me za ruku da mu otvorim i samo će govoriti “čokovadicu, čokovadicu”. Ako ga pitam hoćemo li vani, on će samo ponoviti “vani, vani” u znak potvrde. Od 1. rujna kreće u cjelodnevni boravak u vrtić – kada je s drugom djecom, često ponavlja što čuje od njih. Nedugo nakon rođenja bio je na IMD zbog sumnje na organsku acidemiju, ali nalazi su se pokazali urednima. Obavljen je i CNS, također uredan, stoga Vas molim za mišljenje. Unaprijed hvala! Pozdrav.

Poštovana,

teškoće koje navodite da Vaše dijete ima svakako ukazuju na neko razvojno zaostajanje. Djeca urednog razvoja u dobi od 3 godine pokazuju veliki interes za jezik i komunikaciju i aktivno se služe jezikom u svrhu komunikacije. Djeca mogu povezano pričati o nedavnim događajima i iskustvima, kao i odgovarati na jednostavna pitanja. U govoru se služe rečenicama od 2 do 4 riječi. Djeca pokazuju razumijevanje jezika koje nije samo vezano uz konkretnu situaciju ili kontekst, te izvršavaju jednostavne naloge. Također, djeca u ovoj dobi postaju sve više socijalna i počinju pokazivati interes i uključivati se u igru s vršnjacima.

Iz Vašeg pitanja dobila sam dojam da Vaš sin pokazuje kašnjenje na svim područjima razvoja komunikacije, jezika i govora. Stoga preporučam da se obratite se logopedu i defektologu rehabilitatoru, kako bi se napravila procjena i dobio bolji uvid u djetetove razvojne sposobnosti. Procjenu razvoja djeteta moguće je obaviti i u našem Kabinetu.

Stela Horvat, mag.rehab.educ.

Kabinet Korneo

STELA HORVAT

prof. rehabilitator
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori