Dječak (3) već tri mjeseca ima čvorić na vratu

Poštovani, imam pitanje o limfnim čvorovima na vratu kod djece. Naime, moj sin od 3 godine ima čvor na vratu, sa strane, oko 1 cm. Ponekad je čvorić veći do maksimalno 1,5 cm. Čvorić sam primijetila u 2. mjesecu kad je bio prehlađen, a danas, tri mjeseca kasnije, taj čvorić je još uvijek tu. Mene zanima da li ima mjesta za brigu?

Samo da napomenem da je tada bio kod svog pedijatra, koji je rekao da je to normalno. Krvna slika je u redu. Trenutno nije prehlađen i inače nije često prehlađen osim što noću hrče i ima začepljen nos. Da li to ima veze sa trećim krajnikom? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. Lp, Santaja

 

Limfni čvorovi vrata kod djece normalno mogu biti veliki do 1 cm. To se naziva polimikroadenija vrata. U respiratornim infekcijama gornjih dišnih puteva limfni čvorovi se povećavaju, katkad mogu biti bolni, a po sanaciji infekta se ponovo smanjuju.

Ako je krvna slika uredna i limfni čvor je vidio pedijatar, u ovom trenutku nema razloga za paniku. Ako dijete hrče noću bilo bi dobro napraviti kompletan ORL pregled jer to upućuje na povećane adenoide. Isti ne moraju imati veze za uvećanim limfnim čvorom na vratu.

Iva Palčić, dr. med. specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori