Dječak (3) je iznenada počeo mucati. Kako da mu pomognemo?

Naš sin od 3 godine nedavno je iznenada počeo mucati. Jako nam je teško to gledati jer se zaista muči uopće početi govoriti, sav se napinje i zacrveni, ponekad čak ni ne uspije ništa reći. Inače je počeo govoriti vrlo rano, čak i na engleskom. Inteligentno je dijete puno energije koje svašta zanima ali je u zadnje vrijeme i pod stresom zbog preseljenja i odlaska tate u drugi grad, čestog putovanja… Čitali smo da ne bi trebali davati djetetu do znanja da nešto nije u redu s njegovim govorom, strpljivo poslušati uvijek do kraja što dijete ima za reći pa čak smireno i polako ponoviti da smo razumijeli. Molimo Vas ovim putem za savjet kako se još ponašati općenito, a posebno u trenucima kad dijete ne uspije izgovoriti ono što misli. Da li nastaviti s normalnim aktivnostima djeteta kao i do sada ili ipak stvoriti smireniju atmosferu s više rutine? Hoće li se to mucanje moći skroz izliječiti? Ne bih voljela napraviti neke krive korake pa da još više pogoršam situaciju 🙁 Tužna mama

Mucanje kod djece između druge i pete godine života vrlo je česta pojava i najčešće je povezana uz nezrelost govornog aparata koji nije u stanju pratiti intenzivan razvoj mišljenja.

Za fiziološka mucanja karakteristično je:
-ponavljanje cijele rečenice, dijela rečenice ili riječi
-preoblikovanje rečenice tijekom govora
-stanke u govoru sa „mm“, „ah“, „uh“
-prekidanje govora šutnjom (pauze u govoru)
-jednostruko  ponavljanje sloga na početku riječi

Ukoliko se dijete izražava konstrukcijski složenim rečenicama zapinjanja u govoru su češća. Također su zapinjanja češća u emocionalno obojenim situacijama (kod velikog veselja, uzbuđenosti, tuge, umora . . .)

Dobar govorni model, smirenost roditelja i strukturirana smirena sredina pomoći će djetetu da bude smireno pa samim time i uspješnije u svom govoru.
Nerjetko se mucanje kod djece javlja kao odgovor na nekakvu stresnu situaciju. Ako je to slučaj potrebno je dijete dovesti u kontrolirane uvjete. U kući bi trebalo upotrebljavati samo smireni “šaptavi” govor, kako kad razgovaramo s djetetom tako i kad razgovaramo s ostalim ukućanima.

Postavljati djetetu pitanja na koja će odgovarati samo s “da” ili “ne”. Uvijek ga puštati da do kraja izrazi svoju misao, ne prekidati ga ili upućivati na zastoje u govoru. Ukoliko mucanje traje dulje od šest mjeseci obavezno se posavjetovati s logopedom.

Stella Rožman, prof. logoped

Kabinet Korneo

STELLA ROŽMAN

prof. logoped
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori