Poštovani, imamo dijete starosti 2 godine i 3 mjeseca i ime mu je Filip. Od kada je prestao sisati, a to je sa 15 mjeseci, jezikom gura donju vilicu prema naprijed, tako da “cmokće” ili ” oponaša sisanje dude”. Napominjemo, da to radi samo nama roditeljima i da nikada nije koristio dudu. To sve i ne bi bio neki problem da stomatolozi ne kažu da pod hitno treba prestati “dudlati” kako ne bi imao izbačenu donju vilicu prema naprijed. Nadam se da ćemu uz vas pronaći rješenje za naš problemčić. Pozdrav, S

Draga S.,

razumijem da ste zabrinuti, pa ću Vam postaviti nekoliko pitanja – koliko se to učestolao događa i u kojim situacijama? Naveli ste da to čini samo kada ste Vi u blizini – pokušajte saznati u kojim točno situacijama se to događa? Budući da su Vam stomatolozi rekli da „pod hitno“ treba prestati „dudlati“, pretpostavljam da se osjećate prilično zabrinutom. Da li njemu nešto govorite u tom smislu – npr. da prestane to raditi? Ako da, da li onda prestane, ili još više to čini? Da li se do trenutka do kad ste mu to rekli igrao sam ili npr. gledao crtić, a Vi više razgovarali sa nekim ili ste to primijetili u zajedničkoj igri? Da li to čini kada je umoran?

Dakle, prije svega važno je da identificirate situacije kada se to javlja. Ako je riječ o umoru, moguće je da je to način za smirivanje, kao što je sisanje za male bebe. U tom slučaju, pronađite nove načine opuštanja – kupanje prije spavanja, mirna muzika, lagana masaža, maženje ili nešto slično.

Ako to čini u igri, budite kreativni i počnite proizvoditi na šaljiv i duhovit način zvukove raznih životinja. Počnite hodati kao životinje i sl. Ideja toga je da preusmjerite njegovu pažnju sa „dudlanja“ na nešto drugo, ali na kreativan, zabavan način kroz igru nikako ne riječima poput „prestani dudlati“.

I svakako bih Vam preporučila da potražite drugo mišljenje stomatologa. Moguće je da ipak nije sve to tako strašno, pa ćete biti mirniji glede toga.
Sretno,

Tatjana Gjurković,
dipl. psiholog, certificirani terapeut igrom,  Centar Proventus

TATJANA GJURKOVIĆ

dipl. psiholog i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Moji odgovori