Dječak (2) ne govori i ne razumije upute i naredbe

Zanima me Vaše mišljenje o djetetu koje je navršilo 2 godine. Dječak govori riječi poput mama radi, tata došao. Zna imena svojih prijatelja. Individualac je u igri i rijetko se igra s ostalom djecom. Ne zna se obuti nit skinuti, čak ne oponaša djecu oko sebe, njihove radnje. Razumije samo jednu naredbu s tim da ju nekoliko puta treba ponoviti. Rijetko pokazuje emocije. U stanju je ostati sam u prostoriji iako vidi da ostala djeca odlaze van.
Npr. kod uzimanja pribora – žlica, vilica, tanjur; on uzima žlicu i zdjelicu i kreće za stol i kod opominjanja da nije uzeo i vilicu on se vraća, ostavlja žlicu i uzima samo vilicu i to ponavlja nekoliko puta dok mu netko drugi ne stavi i žlicu i vilicu u zdjelicu. Što da radimo? Unaprijed zahvalna.

Poštovana,
s obzirom na sve opisano možemo zaključiti kako su neki segmenti razvoja kod Vašeg djeteta uredni, dok drugi spadaju u simptome rizika. Na našoj web stranici možete pronaći razvojne miljokaze koji se očekuju za pojedinu kronološku dob. Jednako tako, pobrojani su i simptomi rizika koji ukazuju da roditelj treba potražiti stručnu pomoć. Više čitajte na stranici Razvojni miljokazi.

Bilo bi jako korisno napraviti inicijalnu procjenu djetetova razvoja. Istu možete napraviti u našem Kabinetu. Tek nakon procjene moći ćemo sugerirati kako adekvatno poticati razvoj djeteta.

NATAŠA ČIČIN-ŠAIN

prof. defektolog
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori