Dječak (2 god.) zamuckuje kad priča

Nakon mog povratka primjetila sam zamuckivanje na prvim slogovima riječi. Međutim, stanje se pogoršalo. On sada zastaje na prvim i srednjim slogovima riječi i pritom svoju ruku drži na čelu i pomalo se grči kao da mu nedostaje zraka.

Moj sin ima dvije godine i tri mjeseca. Jako rano počeo je pričati, sklapati jednostavne rečenice. Tete iz jaslica su komentirale kako super priča za svoju dob. Nakon navršene dvije godine preselili smo se u drugi grad. Ja sam tri tjedna morala raditi na starom radnom mjestu, tako da sam samo vikendima bila uz njega. Nakon mog povratka primjetila sam zamuckivanje na prvim slogovima riječi. Međutim, stanje se pogoršalo. On sada zastaje na prvim i srednjim slogovima riječi i pritom svoju ruku drži na čelu i pomalo se grči kao da mu nedostaje zraka. Zanima me da li je još mali za posjet logopeda, može li se to odstraniti terapijama ili je to samo prolazna faza? Zabrinuta mama!

Prema  Vašem opisu i  s  obzirom na dob  Vašeg  djeteta predmnijevam da se radi o  tranzitornom (prolaznom) zamuckivanju u  djeteta  rane dječje dobi,  ne tako rijetkoj  pojavi u  razvoju  govora. Zamuckivanje  odnosno zastajkivanje u govoru  moglo je  biti  inducirano i  psihološkim  faktorima (nova sredina i  nove okolnosti  življenja).

Važan je Vaš pristup  u  takvim  poremećajima govora –  ne upozoravati  dijete da  “loše”  govori,  ne požurivati ga  da izrekne ono što želi, ne pokazati  nestrpljiviost i nervozu. Biti miran, pomoći i ohrabriti  dijete  da  izgovori ono što  želi.  Osobno  bih   narednih  mjesec-dva  pratio dijete i u  slučaju perzistiranja smetnji  zatražite  savjetovanje kod  logopeda.
 
Prim dr. Zlatko Sabol, pedijatar – spec. dječje neurologije, www.poliklinika-sabol.hr