Poštovana, moje je pitanje vezano za motoriku djeteta. Naime, moj sinčić koji danas (23.02.2017.) navršava ravno 18 mjeseci još uvijek vrlo nerado hoda sam, bez potpore. Dok po doma napravi po nekoliko samostalnih koraka više puta u danu, to ipak čini samo kad mu je udaljenost između dva predmeta na koja se može osloniti relativno mala i to samo po doma gdje “pozna teren” dok se na svim ostalim terenima ne pušta mog prsta koji drži ručicom pri hodanju. Hodanje je samo po sebi sve bolje ali, kažem, jako malo bez potpore. Kad ga pustim samog na tren ili mu se negdje žuri, radije se spusti na sve četiri i šprinta puzajući do cilja. Pritom je vrlo brz, radoznao, živ i spretan pa me tim više čudi i ovo nećkanje s hodanjem!
Naime, inače se stalno diže uz predmete, penje po svuda, samostalno silazi s kauča i penje se na njega, popne se na malu stolicu, vozi samostalno mali biciklić, već fino jede i žlicom a puže kao mali zmaj pa generalno ne primjećujem neke motoričke smetnje no kako mi je ovo prvo dijete a svi njegovi vršnjaci već odavno hodaju, već se polako svi brinemo doma… 🙁
Čini se da je s njim sve ok inače, u govoru je isto sve napredniji pa se redovito čuju riječi poput “mama, tata, deda, daj” ali s hodanjem, barem samostalnim, osim ovako po malo po doma – baš nikako na zelenu granu.
Dječak inače ide uredno i u jaslice, a tete mi tamo kažu da je jako dobro koordiniran i ne izražavaju nikakvu zabrinutost pa smo i stoga odlučili pričekati 18 mjeseci unutar kojih bebe navodno prohodavaju.
Inače do sada nikada nije bilo primjedbi na njegov razvoj od propuzavanja do dizanja uz predmete itd… ni od strane naše pedijatrice, a ovih se dana spremamo i na još jedan pregled no svakako bih vam bila od srca zahvalna i za Vaše mišljenje. Situaciju nam dodatno otežava i pritisak okoline koja smatra da je dijete trebalo odavno već samostalno hodati posvuda a, velim, kako mi je ovo prva beba, zaista nemam nekog većeg osobnog iskustva i sve se više brinem a dijete nipošto ne želim forsirati nekim od poznanika preporučenim hodalicama, metodama “tjeranja i prisiljavanja” na hodanje ili sl. Puno lijepih pozdrava.

Poštovana,

bilo bi jako korisno da ste nam u pitanju naveli postoje li u anamnezi Vašeg djeteta neki znakovi neurorizika, kako su prošli trudnoća i porod, kada se dijete posjelo, a kada propuzalo. Prosječna dob u kojoj djeca prohodaju je oko prvog rođendana. No, razvojne tabele kažu kako se tolerira period do 18 mjeseci.
Iz ovoga što čitam zaista se čini kako će Vaše dijete vrlo brzo prohodati. Naime, neka djeca jako dugo pužu i preferiraju puzanje, jer su tako brža i osjećaju se sigurnije. Za hodanje im je potrebno samo malo poticaja.
No, budući je dijete navršilo 18 mjeseci svakako bi bilo dobro obaviti pregled fizijatra kako biste bili posve sigurni da je sve u najboljem redu.