Dječak od 14-godina je potpuno zdrav, ali veliku nuždu vrši u gaćice

Poštovana gospođo Knežević, imamo problem sa sinom od 14 godina koji vrši nuždu u gaće. Napravili smo sve moguće pretrage i svi nalazi su bili u redu. Ne znam što napraviti? Sin kaže da ne osjeti kad mu „pobjegne u gaće.“ Molimo Vas za savjet jer nam je svaki dan sve teže i neugodnije. Unaprijed hvala.

Draga mama,
vjerujem da Vas muči to što ne znate kako pomoći svome sinu da regulira stolicu. S obzirom na njegovu dob, kao i na činjenicu da ide u školu, vjerujem da Vam je taj problem neugodan i težak. Takvo stanje svakako nije dobro ni za Vašeg sina jer ne samo da vjerojatno osjeća veliku neugodu, već to zasigurno djeluje i na njegovo samopoštovanje.

Iz Vašeg pisma ne mogu zaključiti radi li se o primarnoj ili sekundarnoj enkoprezi, odnosno je li postojao period od minimalno 6 mjeseci u kojem je Vaš sin uspješno uspostavio kontrolu nad vršenjem nužde. Ako je primarna enkopreza u pitanju onda je vjerojatnije da nešto fiziološki nije u redu te bi bilo dobro ponoviti ili proširiti pretrage. Ako je u pitanju sekundarna enkopreza vjerojatno je problem regulacije stolice vezan uz emocionalni razvoj djeteta. Tada bi bilo dobro da razmislite što se dogodilo u periodu prije nego se javila sekundarna enkopreza. Razmislite je li bilo nekih velikih promjena u periodu od par mjeseci prije sekundarne enkopreze. Što se događa neposredno prije nego što izvrši nuždu u gaćice? Muči li ga nešto? Je li u periodu prije sekundarne enkopreze došlo do promjena u obitelji (preseljenje, rastava, gubitak bliskog člana u obitelji, svađe među članovima obitelji)? Druži li se s drugom djecom? Koje brige ga najčešće brinu? To su pitanja koja Vam mogu služiti kao putokaz u njegov unutarnji svijet kako bi ga bolje razumjeli i možda dobili ideju kako mu pomoći.

Ono što bih Vam svakako preporučila je da pristupate sinu s puno razumijevanja u situacijama kada se dogodi da mu pobjegne. Nikako nije dobro da osjeti posramljivanje zbog nemogućnosti kontrole vršenja nužde jer bi to moglo imati posljedice na njegovo samopoštovanje. Nadalje, nježno i obzirno ga potičite da češće odlazi na wc i uvijek mu dajte na važnosti za uložen trud da prepozna potrebu da otiđe na wc.

Preporučila bih Vam da se svakako javite dječjem psihologu kako biste zajednički pronašli uzrok, ali i rješenje, ovog problema. Za rješavanje ovakve situacije potrebno je puno strpljenja i nježnosti u odnosu.
Ako ćete trebati dodatne konzultacije možete se javiti i nama u Centar Proventus.

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori