Dobar dan. Profesorica sam engleskog jezika u Španjolskoj i na tečajima imam sve česće disleksičnu djecu. Nekad sam studirala fonetiku i ponešto znam o disleksiji, ali ne znam kako je moguće naučiti djecu u dobi od 11 do 16 godina s tim poremećajem strani jezik. Što se obično preporučuje? Koliko se dugo uopće rehabilitira disleksija? Ako ih se strani jezik mora učiti samo vježbanjem govora na tom jeziku, jednom ili dva puta tjedno to nije dovoljno. Ili možda takva djeca brže pamte? Molim vas preporučite mi neku stranicu za pročitati više o tome ili mi pružite neki savjet. Možda običan profesor stranog jezika i ne bi trebao podučavati djecu s tim poremećajem. Hvala.

U dobi od 11 do 16 godina djeca s disleksijom već bi trebala biti uključena u neki oblik logopedske terapije koji će im pomoći da se što bolje snađu u pisanom tekstu bez obzira na jezik.

Rehabilitacija disleksije ovisi prvenstveno o stupnju disleksije. Djeca s disleksijom uče strani jezik više – manje na isti način kao i djeca urednog razvoja samo im je kod pisanih materijala potrebno više vremena. Za sve informacije o disleksiji preporučujem stranicu Hrvatske udruge za disleksiju (www.hud.hr).

Stella Rožman, prof. logoped
Kabinet Korneo

 

STELLA ROŽMAN

prof. logoped
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori