Poštovani! Poznajem ljude koji imaju dijete s poteškoćama u razvoju. Nije autistično, ali ima dvije i pol godine i još ne govori. Podvrgnuli su ga GAPS dijeti, iz prehrane izbacili gluten (mada je stigao nalaz da nema intoleranciju na gluten), laktozu, škrob, žitarice, kravlje mlijeko i štošta još. Dnevni jelovnik djeteta izgleda otprilike ovako: Prije podne pojede 2-3 keksića od oraha i kokosa (omjer 20 dkg oraha i 20 dkg kokosa, raspoređeno na tri dana), 6 dcl soka od špinata i jabuke, bananu i jaje. U 12 sati pojede bistru juhu u kojoj se kuhalo povrće. U 14 sati mu daju ribu (Ili mali komadić mesa), ponekad sićušne okruglice od bundeve i kokosa. Večera: 2-3 keksića od oraha i kokosa, rijetki sok od voća i povrća u neograničenim količinama. Dijete je trenutačno na bolničkom liječenju zbog atipične upale pluća. Koliko ovakva prehrana, koja se ponavlja iz dana u dan već pet mjeseci, može naškoditi djetetovu organizamu? Unaprijed zahvalna prijateljica djeteta koja je poprilično zabrinuta za njegovo zdravlje. Slavica

 

Poštovana,

nema potkrijepljenih medicinskih dokaza da ova dijeta unapređuje psihomotorni razvoj, tj. govor. Uvijek je pitanje kod odluke za neku od alternativnih dijeta da li ona može škoditi djetetu. Prema ovom što je izostavljeno, glavni problem bi mogao biti kalcij kojeg nedostaje (a nužan je za mineralizaciju kostiju koje rastu) ukoliko dijete ne uzima ništa mliječno i nema zamijene za mlijeko. U tom slučaju bi ga trebalo suplementirati.

Drugo pitanje je da li je ta prehrana dovoljna kalorijski jer sokovi, voće i povrće, orašidi jesu korisni, ali nose vrlo malo kalorija. Ukoliko roditelji žele provoditi posebnu prehranu obzirom na svoja uvjerenja, ona mora biti dobro nutricionistički izbalansirana (koordinirana od nutricioniste koji se bavi prehranom djece) kako bi se izbjegli prehrambeni deficiti.

 

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ, dr.med, specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

 

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori