Moj problem je taj što dijete normalno piški na nonu, a kakiti neće. Pritom mu stolica postaje tvrda, i odgađa je što je više moguće! Pokušala sam mu staviti pelenu ujutro i rekla da slobodno kaki u pelenu, međutim on ne želi u pelenu. Kako da s

Poštovani, imam sina od 2 godine i 16 dana. Prije 10 dana počela sam ga odvikavati od pelena, tako što sam jednostavno skinula pelene, obukla gaćice i laganu trenirkicu. Prvi dan je piškio samo jednom u nonu (kahlicu) od ukupno pet pišanja. Tada sam mu govorila kako nije lijepo da bude mokar i da sljedeći put traži nonu. Sljedeći dan se nije upiškio čitav dan u gaćice, cijeli dan je tražio nonu. Imali smo mali ritual, svaki put kada piški dala bi mu smoki da ubaci u nonu, zatim bi svi u stanu igrali s njim ringe, ringe, raje. Od toga dana stalno piški na nonu, sam je traži i kontrolira bez problema (već nekih 10 dana, s tim što mu tijekom spavanja po danu stavljam pelenu i navečer).

Međutim, kaku nije mogao kontrolirati, ukakio se par puta u gaćice. Tada sam mu objasnila da to nije lijepo i da traži sljedeći put nonu. Onda se suzdržavao 3 dana, nije kakio, kaka je bila tvrda i bolna. Sljedeći dan se ukakio u gaćice i sat poslije toga tražio nonu. Isto smo imali mali ritual. Natočila bih mu u plastičnu flašicu vode i dala da istrese u nonu (pošto obožava vodu) i opet ringe, ringe, raje, i nagradili ga s konjom kojeg je želio. Poslije toga opet nije kakio 2 dana, pa se ukakio u gaćice, trčeći je došao i rekao: „Ne u gaće, mama!“ Kaka je isto bila jako tvrda, bez tragova krvi!

Napominjem, nikada nije imao problem sa stolicom, uvijek je kakio ujutro i još jednom ili dva puta u toku dana! Strogo vodim računa o prehrani! Želim još napomenuti da nam je prije dva mjeseca stigla beba koju je lijepo prihvatio.

Moj problem je taj što dijete normalno piški na nonu, a kakiti neće. Pritom mu stolica postaje tvrda, i odgađa je što je više moguće! Pokušala sam mu staviti pelenu ujutro i rekla da slobodno kaki u pelenu, međutim on ne želi u pelenu. Kako da se ponašam s njim, da li da ga vratim u pelene? Da li to što stalno piški u nonu pokazuje da je dijete psihički spremno, šta da radim dalje? Unaprijed zahvalna na odgovoru! Mama T.

 

Poštovana mama,

bojim se da ste od samog početka učinili  krivo. Dijete se ne odvikava od pelena kada mi to odredimo, već to određuje dijete, kada je ono psihički i fizički spremno i u tim trenutcima ga ne treba koriti, već ohrabrivati i nagraditi kada učini nešto pozitivno. Ono što je jasno iz Vašeg pisma je da svaki put kada bi korili dijete on bi ponovo piškio u gačice ili se sustezao od obavljanja velike nužde. Sada ste ga potpuno zbunili sa svojim inzistiranjem da najprije obavlja veliku nuždu u kahlicu, a zatim mu dozvolili da to radi u pelene. “ Mali čovjek“ više nije siguran što je ispravno, a što ne, a sada je stolica već i poprilično tvrda i prilikom pokušaja defekacije vjerovatno osjeća bol.

Vratite se na početak. Pokušajte ga stavljati na kahlicu u ono vrijeme kada je prije obavljao veliku nuždu, a prethodno mu omekšajte stolicu davanjem biljnog sirupa od smokava i šljiva protiv opstipacije. Budite blagi, nagradite ga kada učini sve kako treba, a ako se ipak odluči da obavlja veliku nuždu u pelenu ne grdite ga, već mu  pokažite  da i Vi obavljate veliku nuždu na WC-u. Samo, nema forsiranja! Malenog je u stvari strah da mu se ne dogodi da se pokaka ili popiški negdje gdje tome nije mjesto. Kad shvati da ga nitko neće kazniti čak i ako se to dogodi (a neće!) sve će se riješiti u vrlo kratko vrijeme.

Srdačan pozdrav

Dr. Matilda Kovač Šižgorić, spec.pedijatar, subspec.pedijatrijske neurologije, za Poliklinku za dječje bolesti Sabol