Dijete nije prehlađeno, a hrče u budnosti i kod popodnevnog spavanja

Moj dječak je navršio 2 godine i 3 mjeseca. Sve je bilo u redu ali prije mjesec dana je počeo hrkati i to samo kada diše kroz nos. Nema pravila, bilo da spava ili je budan i nije uvijek. Na primjer, po noći uopće ne hrče, a po danu odspava dva sata

Moj dječak je navršio 2 godine i 3 mjeseca. Sve je bilo u redu ali prije mjesec dana je počeo hrkati i to samo kada diše kroz nos. Nema pravila, bilo da spava ili je budan i nije uvijek. Na primjer, po noći uopće ne hrče, a po danu odspava dva sata i ako diše kroz nos hrče kao odrastao čovjek, kao da mu nešto smeta. On diše ali otežano, hoću reći, nema prekida u disanju ili da prestane disat. Isto se događa kad je budan – nekad je sve normalno, a nekad ga čuješ dok diše na nos. U kući niko nije pušač tako da to isključujem kao uzrok. Zbog čega hrče? Molim odgovor ili savjet.jm

Kod vašeg dječaka se vjerojatno radi o “trećem krajniku” ili adenoidnim vegetacijama (adenoidima), limfnom tkivu koje je smješteno u sredini stražnjeg zida nosnog ždrijela, dakle iza nosnih hodnika i nosne šupljine. Adenoidi su prisutni pri rođenju, počinju se povećavati zajedno s krajnicima i rastu do dobi od 5 do 7 godina. Simptomi povećanja adenoida su hrkanje, začepljenost nosa i teškoće s disanjem u dobi djeteta 18-24 mjeseca. Do školske dobi adenoidi se smanjuju te su u tinejdžerskoj dobi obično toliko mali da više ne uzrokuju simptome.

Uloga adenoida je zaštita od mikroorganizama i infekcija kroz poticanje imunološkog odgovora. Njihov pretjeran rast (hipertrofija) može biti uzrok manje ili više ozbiljnih problema s disanjem. Naime, oni mogu djelomično ili potpuno zatvoriti prolaz kojim zrak prolazi pri disanju kroz nos što dovodi do raznih infekcija sinusa, uha, grla i nosa, koje znaju postati i kronične te poremećaje nepca, zubala, pluća i srca (tzv. plućno srce). Kod upala adenoida javlja se velik broj simptoma, među kojima su najčešći nazalni govor, hrkanje i disanje na usta. Osim već navedenih, simptomi mogu biti i iscjedak iz nosa, problemi sa sluhom, dugotrajan kašalj, glavobolja te poremećaji u govoru. Kod pacijenata se također javlja i tzv. adenoidno lice (facies adenoidea), odnosno pacijent ima usko lice, kratku gornju usnu kao posljedicu zbijene gornje čeljusti, izbočene sjekutiće i blago otvorena usta.

Dijagnozu povećanog trećeg krajnika postavlja specijalist otorinolaringologije, pa preporučam da pregleda Vašeg dječaka.

dr. Svjetlana Bela Klancir
spec.pedijatar
Poliklinika za dječje bolesti dr. Sabol