Dijete (11 mjeseci) se noću budi u užasnim grčevima. Kako mu pomoći?

Poštovani, beba uskoro navršava 11 mjeseci, rođen je 36+ te je imao neonatalnu sepsu koja je zahvatila crijeva, sa 4 mjeseci počinje naša borba s atopijskim dermatitisom koji je dosta jak. Sa 6 mjeseci utvrđena je alergija na gluten, jaje, kikiriki, kravlje mlijeko pa smo počeli s posebnim mlijekom Alfamino i sad unazad mjesec dana on se budi noću s užasnim grčevima.

Vrišti, trbuh mu se napuhne, primijetila sam da ne može ispustiti vjetrove pa ga moram tapšati po guzi i leđima kako bi nekako uspio, onda zaspi i za pola sata opet. Smeta li njemu možda mlijeko? Mogu li tražiti neke dodatne pretrage za crijeva? Pijemo probiotik od Dietpharma, a kupili smo i Espumisan kapi za nadutost. Na rubu sam jer ne znam kako mu pomoći. Imate li kakav savjet? Unaprijed hvala.

Poštovani, dijete se vjerojatno budi zbog plinova koji ga bude. To je funkcijski problem. Probiotici također znaju stvarati dosta plinova, savjetovala bih da ga ukinete. Kod djece koja su alergičari zna se dogoditi da probavni trakt nije optimalno imunološki zreo, do sazrijevanja treba više vremena. Ukoliko dijete dobro napreduje, znači da je probava dovoljno dobra. Na temelju ovih podataka teško je reći koje bi pretrage još možda dobrodošle, budući da nisam sigurna što ste do sada odradili (ima više vrsta alergijskih testiranja na rane i kasne alergijske reakcije).

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori