Dijete (11 godina) ima brojne tikove. Hoće li prestati i što učiniti?

Pozdrav. Nećak ima 11 godina (dijete od sestre). Još prije polaska u školu pojavili su se tikovi s očima, pa u školi mucanje te naknadno novi tikovi poput trzanja. Odlazi kod logopeda, ali mi se ne čini da nema pomaka. Trenutno priča baš glasno i ponavlja tuđe rečenice po nekoliko puta, čita reklame i ponavlja ih. Jesu li to prolazne faze i što bi trebali učiniti ako nisu? Hvala.

Poštovani,

vjerujem da ste uistinu zabrinuti za svog nećaka i razmišljate kako mu pomoći. Tikovi su najčešće emocionalno bazirani tj. nastaju uslijed dugotrajnih povišenih emocija koje mogu biti preplavljujuće za dijete. Spomenuli ste da su tikovi počeli prije polaska u školu. Djeca, posebno ona koja su po temperamentu senzibilnija i teže prilagodljiva teško podnose promjene koje im se javljaju u životu. Naime, tikovi su ponekad bihevioralni odgovor na emocionalni stres. Kada djeca iz nekog razloga osjećaju stres ili druge neugodne emocije mogu reagirati na način da im se ispoljavaju tikovi jer nemaju razvijene neke druge mehanizme za nošenje sa stresom.

Mala je vjerojatnost da će tikovi proći sami od sebe ako se ne proradi ono što i dalje održava njihovo javljanje, a to bi mogli biti upravo potisnuti osjećaji i nakupljeni stres. Logopedski tretman fokusira se na otklanjanje govornih smetnji, što je njemu u svakom slučaju korisno, no uz logopedski tretman čini mi se da je njemu potrebna i psihološka podrška tj. podrška u proradi nakupljenih emocija. Također, podrška i razumijevanje s Vaše strane mu isto može situaciju malo olakšati. Razmislite kada su se prvi put javili tikovi, je li se neposredno prije dogodila nekakva značajna promjena ili događaj u dječakovom životu? Ako uspijete detektirati taj događaj, razmislite o tome kako se dječak osjećao u tom trenutku, odnosno kakav oblik emocionalne utjehe bi mu dobro došao. Ako je kretao u školu, možda se osjećao nesigurno? Ako je možda povučeno i suzdržano dijete, možda mu je veliki broj nove djece izazvao veliki stres? Možda ne voli promjene, jer je takav po temperamentu? Ovo je samo jedan primjer, valjalo bi zajedno s Vašom sestrom istražiti što bi sve u podlozi njegovih tikova moglo biti.

Naravno, u podlozi tikova može biti i genetska osnova ili neurološko oštećenje. Iako se čini da su njegovi tikovi emocionalno bazirani preporučujem posjet neuropedijatru koji može pregledati njegovo cjelokupno neurološko funkcioniranje te otkloniti ili potvrditi fizičke uzroke nekontroliranih pokreta.

Nadam se da Vam je ovaj odgovor pomogao u boljem razumijevanju Vašeg nećaka.

 

Jelena Borić, magistra psihologije

Centar Proventus

JELENA BORIĆ

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori