Curica odbija spavati sama ili s roditeljima i odlazi u prizemlje baki

Poštovani, imam curicu od 3 godine. Kada se rodila živjeli smo u istom prostoru s muževim roditeljima, no kako smo očekivali novu bebu preselili smo se na kat te je curica spavala s nama. Nakon određenog perioda uspjeli smo je naviknuti da spava sama u svojoj sobi. Nakon što se rodila seka, spavala je i dalje sama iako bi pred jutro došla k nama u krevet. Međutim, posljednjih nekoliko dana ne želi spavati ni u svojoj sobi ni s nama. Čim dođe vrijeme spavanja, želi spavati s bakom. Pokušala sam spavati s njom u sobi, ali ona se konstantno budila i plakala da želi baki. Kasnije je i u snu dozivala baku, tj. bakicu. Na kraju nitko nije uspio cijelu noć oka sklopiti. Molim Vas za neki savjet. Ne želim da moje dijete spava s bakom, jer me time povređuje. Osjećam se kao loša majka. Trudim se posvetiti joj što više pažnje, no uz malu seku od 10 mjeseci ponekad je to nemoguće. Mala seka je tada na nju ljubomorna i ne slažu se, pa znam povisiti ton na stariju, ali i na mlađu kada je kriva. Baka starijoj sve dopušta, što mi još više stvara probleme. Više ne znam kako bih ju vratila blizu nas i pridobila da provodi vrijeme s nama. Hvala unaprijed.

Draga mama,

sigurna sam da dajete sve od sebe kako bi posvetili puno pažnje i ljubavi svojim curicama. Iako ponekad osjetite da Vas neka ponašanja Vaše starije curice povrjeđuju, te se onda osjećate kao loša majka, to je vjerojatno jer se jako trudite da budete što bolja mama Vašim curicama.

Kako ste naveli da je Vaša curica već uspješno usvojila rutinu samostalnog spavanja, a s obzirom na to da kod bake nema postavljenih granica na njena ponašanja, vjerojatno je počela testirati i Vaše granice. Vi kao majka možete odlučivati gdje će Vaša curica spavati, no vraćanje te rutine vjerojatno će od Vas zahtijevati dosljednost i postavljanje granica. Više o postavljanju granica možete pročitati u ovome članku.

Kako bi bili uspješni u vraćanju rutine važno je da iskreno razmislite koliko vremena dnevno/tjedno je Vama u redu da Vaša curica provede s bakom. Tada možete Vašoj curici ponuditi ono što ste odlučili – npr. da je OK da se ide igrati kod bake tijekom popodneva sat-dva, ali da nije OK da spava kod nje, već da se spava u svojem krevetu. U redu je da promišljate što je Vama OK, tj. koliko učestalo Vaša curica ipak može spavati kod bake kada će to biti njen i bakin poseban dan samo za njihove igre i aktivnosti. Kako biste mogli čuvati svoj odnos s kćerkom, važno je da pratite svoj ritam kako se Vaša povrijeđenost zbog kćerkinih postupaka ne bi prelijevala u vaš odnos.

Ako smatrate da Vam treba dodatna potpora ili imate dodatna pitanja slobodno nam se javite u Centar Proventus.
Puno sreće,

Ivana Knežević, magistra psihologije
Centar Proventus

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori