Čini mi se da moja beba ima problema sa sisanjem, žvakanjem i gutanjem

Djevojčica od 8 mjeseci, ima 8 kg i 70 cm. Rođena je u 39. tjednu s 3440 i 49 cm. Od rođenja ima problema s hranjenjem (mlijeko joj je uvijek curilo niz rubove usana), pa se hranjenje uglavnom odvija dok spava. Samo je dojena, uporno odbija izdojeno i adaptirano na bočicu ili bilo kakvu alternativnu metodu hranjenja. Često kašlje i bljucka i otežano diše, nos joj je čist. Stolice su joj od rođenja čudno smrdljive, ponekad masne (žuto narančasta mast koja prođe i na drugu stranu pelene), ponekad eksplozivne, a ponekad i zelene. Mislila sam da će s vremenom situacija biti bolja, ali nažalost nije. Rađene su pretrage, na ciste i parazite su uredne, na Rota, adenovirus uredne, međutim prisutno je okultno krvarenje. Znao bi proći i cijeli dan da ga prespava i uopće ne doji. S šest mjeseci kreće na dohranu a i nju loše prihvaća, plače, viče i odguruje se, i dalje joj hrana curi niz usta, a curi joj i dosta sline iz usta, ali ju forsiram barem da nešto unese jer i premalo doji. Kašasti obroci za oko 150 g traju i preko sat i pol vremena, zna i povraćati u mlazu. Odbija piti bilo kakvu tekućinu. Često niti nema dovoljno mokrih pelena i previše spava. Obavili smo krvne i urinarne pretrage koje su uredne, kloridi u znoju 9, fekalne elstaze > 500, ukupni IgE 12, igE na kravlje mlijeko 0.1, prick test na km pozitivan, test opterećenja km nije uspio jer nikako nismo uspjeli je prisiliti (medicinska sestra, liječnica i ja) da unese dovoljno, tTg-IgA uredno, jetrene probe uredne, uzv mozga i abdomena uredni, testni podoj 0 g. Ne dajem joj mliječne proizvode niti ih ja koristim. I dalje ima smrdljive kašaste i masne stolice. Motorički zaostaje, ne posjeda se, puže vojnički, kao da vuče jednu nogu. Inače uspostavlja lijep kontakt s ljudima i nitko ne vjeruje da tako odbija hranjenje, smješka se i guguće.

Gastroenterolog kaže da s njegove strane sve izgleda uredno, ali ako nastavi tako s hranom da je kandidat za sondu, što je meni nepojmljivo za zdravo dijete. Bili smo i kod psihologa i radnog terapeuta, koji dijele već poznate savjete – da jede s cijelom obitelji, da je hrani netko drugi, a to je sve iskušano. Meni se čini da moje dijete ima problema sa sisanjem, žvakanjem i gutanjem, a nigdje stručnjaka koji se tim bavi. Što Vi savjetujete gdje se obratiti i koje pretrage još obaviti? Freda

 

Poštovana,

stavila sam djevojčicu u centilnu krivulju rasta i prema onom što ste poslali,  djevojčica je na 50 centili za tjelesnu masu, te 75 centili za visinu. To nam govori da je još uvijek dobro razvijena.

Kako postoje teškoće motoričkog razvoja, tako su se vjerojatno sukladne tome pojavile i teškoće hranjenja. To nerijetko ide zajedno, ali s vremenom se postupno popravlja i jedno i drugo.

Nalazi su koliko vidim uredni, osim alergije na mlijeko koja je obično isto prolazna. Mislim da Vas treba ohrabriti da nastavite s tretmanom stimulacije hranjenja. Pokušate razne tehnike na koje Vas trebaju uputiti radni terapeut koji se bavi time u užem smislu i kojem je to specijalnost. Pomaci će doći, samo su spori i nemojte odustajati niti biti obeshrabreni.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori