Čini mi se da moj sin jako zaostaje u razumijevanju u usporedbi s njegovim vršnjacima

Pozdrav, imam sina od 15 mjeseci koji ima hipotoniju mišića. Rođen je iz uredne trudnoće i spontano na glavu, porod je bio vaginalni. Mene zabrinjava što još ne govori riječi s razumijevanjem. Često ponavlja slogove bez značenja, recimo “mamamamamamama”, ima neke stereotipne kretnje. Recimo često maše ručicama bezveze, udara glavom o pod, često proizvodi zvukove kao da reži ili vrišti bez razloga. Dijete ima odličan kontakt očima, prespava cijelu noć, voli se maziti i najviše voli mene (mamu) i tatu. Ne pokazuje prstićem i ne prati moj pogled ili kada ja pokazujem nešto prstom. Imam osjećaj da zaostaje u razumijevanju dosta za ostalom djecom. Možete li mi reći da li bi ovo moglo ukazivati na autizam ili na neke druge poremećaje/bolesti, i ako da koje? Hvala vam na izdvojenom vremenu.

Poštovana,

neka ponašanja koja opisujete zaista navode na zabrinutost. Na našoj web stranici www.korneo.hr možete pronaći što se očekuje u razvoju djeteta za određenu kronološku dob.

Kako Vaše dijete pokazuje neka odstupanja u razvoju svakako bi bilo dobro napraviti za početak defektološku procjenu koja bi nam dala opći uvid u razvoj djeteta. Po potrebi, i s obzirom na uočeno, tada bi se mogla učiniti i ADOS procjena za utvrđivanje povezanosti sa simptomima autističnog spektra, te procjena senzorne integracije (u svrhu utvrđivanja senzornog profila djeteta).

Sve to bi nam dalo dobar temelj za kreiranje terapije poticanja razvoja. A rana intervencija i što ranije uključivanje u terapeutske postupke daju najbolje rezultate. Stoga Vas savjetujemo da odvedete dijete stručnjaku kako bi se utvrdio uzrok i potaknuo razvoj.

NATAŠA ČIČIN-ŠAIN

prof. defektolog
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Pitajte me Moji odgovori