Četverogodišnjak potpuno nezaintesiran za aktivnosti u vrtiću

Poštovani, sin mi ima četiri godine i krenuo je u vrtić prije dva mjeseca. Danas mi je odgajateljica rekla da moramo s njim porazgovarati jer im se u vrtiću počeo skrivati. Dok jedu, on se izmotava, igra se s hranom, sakriva se ispod stola. Od svega napravi priliku samo kako bi se igrao. Kad se sva djeca igraju, on ih ignorira te se igra s nečim sasvim drugim. Tijekom čitanja priči, on se koluta po podu. Inače je jako mirno, emotivno, nježno dijete (iako je dječak). Zbog toga smo jako zabrinuti. Kako da se postavim? Ljudi iz mog okruženja mi kažu da ga odmalena pripremam za svaku situaciju i da s njim jako puno pričam. Unaprijed hvala!

Draga mama,

žao mi je čuti da ste zabrinuti zbog ponašanja koja Vaš dječak u vrtiću odabire, a na koja su Vam odgojiteljice skrenule pažnju i sasvim je normalno da Vam je teže odlučiti kako se postaviti budući da se Vaš dječak inače tako ne ponaša.

Iz Vašeg pisma mi nije jasno javljaju li se ta ponašanja od samog početka, odnosno jesu li prisutna od kad je krenuo u vrtić ili su se tek sad pojavila nakon dva mjeseca? Ako su ta ponašanja prisutna od samog početka Vaš dječak se vjerojatno još nije uspio prilagoditi na grupu i vrtić. U tom slučaju svakako bi bilo dobro da s odgojiteljicama razgovarate o Vašem dječaku kako biste im mogli ukazati na karakteristike njegovog temperamenta koje ste i naveli u Vašem pismu – da je emotivan, nježan, jako miran. Kroz razgovor s odgojiteljicama možete im pomoći da bolje razumiju Vašeg dječaka kako bi im bilo lakše pružiti dječaku ono što mu je potrebno da bi se prilagodio na vrtić. Također, kroz razgovor možete skupa razmisliti zna li Vaš dječak pristupiti drugoj djeci i započeti interakciju s njima? Razumije li Vaš dječak kako se treba ponašati u određenim aktivnostima, npr. kada se ruča, kada se čita priča itd. Naime, osim zbog procesa prilagodbe neuobičajena ponašanja mogu se javiti i kada djetetu nedostaje razumijevanje o posebnim pravilima ponašanja tijekom nekih situacija ili zato što nema razvijene socijalne vještine kako da priđe i igra se s drugom djecom.

Kako ste naveli da se radi samo o ponašanjima koja se javljaju u vrtiću zbilja je bitno da u razgovoru s odgojiteljima pokušate najbolje razumjeti što se događa Vašem dječaku da on odabire takva ponašanja. Osim odgojiteljica, u vrtiću postoji i stručna služba koja Vama i odgojiteljicama može dati dodatnu podršku i savjete kako da pomognete Vašem dječaku ali i svima Vama u ovom periodu.

Sretno!

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori