Brzo govorim, pritom mucam i ljudi me ne razumiju

Zdravo. Imam problem u mucanju i brzom pričanju. Od 7. godine sam išla kod logopeda i pomogao mi je malo. Išla sam oko tri godine. Kasnije oko 10. godine počela sam mucati i brzo pričati. Kad sam u društvu, krenem brzo pričati i mucam. Mislim da to mogu kontrolirati ali ponekad mi ne ide. Često kad upoznajem nekog novog, uplašim se zato što znam da ću zamucati i brzo pričati. Sad imam 14 godina i shvaćam kako me pola društva ne razumije. Stalno mi govore da neka govorim sporo i razumno bez mucanja. Ja to mogu ali kasnije krene mucanje i sve. Voljela bih napokon naći neko rješenje. Ne bih voljela da bude još gore. Tražila sam po internetu kako da prestanem mucati. Našla sam vas i mislim da mi makar možete malo pomoći u vezi mog problema. Hvala unaprijed puno. Jelena

Draga Jelena,

vjerujem da ti nije lako nositi se s mucanjem i sa svime što dolazi uz to stanje. S obzirom da se mucanje najviše povezuje s govorom, često se zaboravlja njegova psihološka komponenta. Upravo je tu dimenziju teško kontrolirati jer ulazimo u domenu nesvjesnih pozadinskih procesa koje utječu na naše ponašanje (pojava emocije straha i anksiozno predviđanje neuspjeha kada progovorimo) u socijalnim situacijama.

Navela si da si bila uključena u logopedsku terapiju zbog mucanja pa pretpostavljam da si upoznata s pravilnom tehnikom disanja, kao i s metodama koje potiču tečan govor. Predlažem da ih ponovno svakodnevno ponavljaš i treniraš ukoliko to do sada nisi.

Također je vrlo važno da počneš (ili nastaviš) raditi na sebi i svojim emocijama (pozadinskim procesima koji se odvijaju unutar našeg mozga i često nesvjesno utječu na naše ponašanje kada govorimo). Ovaj dio je jako težak ukoliko ga prolaziš sama (bez stručne pomoći psihologa) stoga ti savjetujem da ipak potražiš stručnu pomoć. Škole često znaju imati stručnog suradnika psihologa koji te može savjetovati gdje tražiti ovakvu vrstu pomoći.

Do tada, pazi na disanje, lagano uspori govor, kada počne grč u govoru stani, ne probijaj ga, mekim početkom govora pokušaj ponovno, gestikulacijom ruka prati govor i pazi na hidratizaciju tijela.