Bojim se jer moj sin od 13 mjeseci ne radi ono što je propisano da bi trebao u toj dobi

Poštovani, imam sina starog 13 mjeseci. U vrtić će krenuti na proljeće. Stalno imam neki strah od toga da ne radi ono što bi trebao. Primjerice, ako neko dijete koje je iste dobi ili starije od njega radi nešto što moj sin ne radi, odmah se počnem zapitkivati. Na primjer, sin od moje prijateljice koji je nešto stariji, pije sam na bočicu i plješće, a moj sin to ne radi. Pokušavam ga naučiti neke stvari ali svejedno treba vremena. Onda krenem čitati po internetu gdje piše da bi trebao govoriti više riječi (za sada govori samo mama i tata), da bi trebao pokazivat prstom u smjeru nekog predmeta, donijeti mi neku igračku ako ga zatražim, oponašati zvuk automobila, ali on za sada ništa od toga ne radi. Uhvati me panika jer mislim da se možda nedovoljno bavim s njim.

Ono što mene muči je što ne znam koliko vremena bi mu preko dana trebala posvetiti. On se jako lijepo zna igrati i sam. Voli raditi nered, razbacivati igračke i razgovarati na nekom svom jeziku. Ponekad mi se čini glupa pomisao da prekinem njegovu igru kad vidim da se lijepo zaigra i sam, a opet još mi je gluplje i peče me savjest ako upalim tv i pustim ga da se sam igra na podu. Inače je 2 mjeseca ranije rođen, jako lijepo se motorički razvija, specijalisti kojima idem na pregled su zadovoljni njegovim napretkom. Unaprijed hvala na odgovoru!

Odgovor:

Draga mama,

ako sam iz pisma dobro shvatio, strah vas je da Vaš sin ne radi nešto što je uobičajeno za njegovu dob i zna vas uhvatiti panika kada pomislite da se ne bavite dovoljno svojim sinom.

Po situacijama koje ste naveli, čini mi se da baš jako lijepo pratite svojeg sina. Ne prekidate ga u igri dok se sam zaigra, ne želite ga ostaviti samoga pred upaljenim TV-om. Promatrate i promišljate što bi bilo najbolje za njegov razvoj. Prilikom provođenja zajedničkog vremena, važnija je kvaliteta tog vremena od količine provedenog zajedničkog vremena. Vašem djetetu je značajno svaki puta kada mu poklonite sebe, svoje vrijeme i svoju nepodijeljenu pažnju. Tijekom takvih aktivnosti rast će kvaliteta vašeg odnosa, ali i njegove emocionalne potrebe će se isto zadovoljavati.

Drago mi je pročitati da se motorički jako lijepo razvija i da su specijalisti kojima idete na pregled zadovoljni njegovim napretkom. Stručnjaci mogu objektivnije od roditelja procijeniti djetetov razvoj i jako je korisno posavjetovati se sa stručnom osobom koja može reći koje su djetetove jake strane i strane koje je potrebno dodatno poticati.
Ako ćete u narednom periodu osjetiti potrebu da porazgovarate sa stručnom osobom vezano za vaš odnos s djetetom i vaše osjećaje, svakako je korisno porazgovarati s psihologom. Možete se javiti i nama u Centar Proventus.

Želim Vam puno sreće.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori