Bojim se da moja djevojčica jede premalu količinu hrane iako je zdravo i sretno dijete

Dobar dan! Imam curicu od 2 godine i 3 mjeseca. Ona mi je treće dijete. Napredak je u redu, i psihički i fizički. Malo “kasni” s govorom, no isto je bilo i sa njezinom sekom pa ne paničarim. No malo me brine njeno jedenje. Jede sama, ne želi nikako da ju se hrani. Ujutro ima doručak, prije spavanja mliječni obrok, nakon spavanja ručak i navečer naravno večeru. Razmaci između obroka su recimo otprilike 4 sata. Brine me količina koju pojede, jer ne znam je li to dovoljno. Ako ju gledam fizički, dovoljno je, jer je kako bismo rekli “taman”. Ima 15 kg i visoka je 93 cm. I ljudi često misle da je starija. Energije ima napretek, nije blijeda niti nezadovoljna, vesela je uvijek. No ipak me brine ta količina. Kuham sve, zdravo i nezdravo, s povrćem i bez povrća, domaće juhe dva puta tjedno. Voli salate te krumpir i meso. Pokušala sam i da između obroka ništa ne dobije, ali opet ista stvar. Pojede jako malu količinu. Jedino pošteno što mi pojede je keksolino na bočicu koji dobije tu i tamo, jer ponekad jede s bratom i sekom.

Evo navest ću vam količinu koju je pojela danas:
Doručak: 1 dcl jogurta, 2 fete dimcek salame, par griza slanca
Mliječni obrok: 50 grama voćnog jogurta, par griza petit keksa
Ručak: pola velike ćufte i pola velike žlice pire krumpira
Večera: 2 velike fete sira, feta šunke, oko 1,5 dcl keksolina

Voli salatu, sireve, juhu, meso. Ali kad sjedne za stol kao da se dođe igrati s hranom. Kad netko drugi ide jesti, evo i nje, ali ne pojede zapravo ništa značajno. Preko tjedna su djeca u suprotnim turnusima, muž radi pa i ne jedemo toliko često svi zajedno u isto vrijeme.
A što se tiče grickalica i sličnog, toga može pojesti veću količinu. S obzirom da “slabo jede”, grickalica dobiva minimalno. Da li bi grickalice možda trebalo skroz ukinuti?
Ponekad znam narezati voće i stavim ispred nje tako da jedemo zajedno. Uzima po krišku, odgrize, tako par komada i ostavi.
A komade povrća, npr. u satarašu ili u nekom umaku, uopće ne želi, niti variva. Možda je njoj zbilja dovoljna ta mala količina. Je li to moguće?
Možete li mi reći postoji li okvirna vrijednost za dnevni unos tekućine za tu dob? Hvala puno.

Odgovor:

Poštovana,

prema parametrima težine i visine vaše dijete dobro napreduje. Čak je nadprosječna, ali visina prati težinu, tako da doista nemate razloga za brigu. Možda se vama čini da ona ne jede dosta, ali je njoj to očito dovoljno. Svakako bi bilo dobro da uvedete i peti obrok u danu – međuobrok, između ručka i večere, i da ne dozvoljavate da stalno nešto gricka među obrocima. Pripazite na unos soli i šećera. Dnevna potreba tekućine za vašu curicu je 100 ml/kg tjelesne težine. Dio tekućine unosi i kroz hranu koju jede, oko 1/3.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori