Bivši suprug ne brine dovoljno o našem sinu i ne želi sa mnom komunicirati

Molila bi za vaše mišljenje u vezi naše obiteljske situacije. Razvedena sam već nekoliko godina i skrbnik sam našem 11-godišnjem sinu. Bivši muž, kojem je ovo već drugi razvod, viđa svog sina samo nedjeljom, tijekom ručka, gdje dolazi i njegov stariji sin (28), a inače živi s novom prijateljicom i njenom kćerkom (16). Nema nikakve druge komunikacije sa svojim najmlađim sinom tijekom tjedna, iako sam ga više puta zamolila da bude prisutniji u njegovom životu. Problem je u tome što on već neko vrijeme preskače bilo kakvu komunikaciju sa mnom, i javlja se samo sinu da bi dogovorio susret – kad će mali doći taksijem do njega. Kad je naš sin tamo, prepušta ga druženju s djecom ili pusti neki film i to je otprilike sve. Budući da tako nije dovoljno upoznat s tekućim problemima, kako školskim, tako i intimnim, nije u mogućnosti bolje utjecati na život svog maloljetnog sina. Pokušavala sam ga zamoliti da komunicira sa mnom makar i mailom, no on to nikad nije učinio. Molila bih vas za savjet što da učinim i kako da se postavim. Hvala vam!

Draga čitateljice,

prema Vašem opisu dobivam dojam kako otac ne iskazuje iskreni interes prema dječaku, već to „odrađuje“ onako kako „mora“. Pritom biste Vi to jako željeli i jako je pohvalno to što uviđate i potičete komunikaciju s ocem, međutim to je nešto na što Vi ne možete utjecati ukoliko dotični to ne želi.

Budući da Vaš sin više nije tako malen, jeste li probali s njim pričati o tome što on misli o cijeloj situaciji i kako on gleda na susrete s ocem? Moguće je kako on smatra da je to sasvim dovoljna uključenost oca i nema ni potrebe ni želje za češćim komuniciranjem, a moguće je i kako mu to uopće nisu ugodna druženja. Smatram da je on već dovoljno velik da Vam može reći svoje viđenje stvari i kako su to informacije koje se moraju uzeti u obzir.

Vi ne možete utjecati na bivšeg muža i moj bi Vam savjet bio, nemojte ni pokušavati. Usmjerite se na svojeg sina i na Vaš odnos i sjetite se da ništa što je na silu nije korisno nikome. Slažem se s Vama kako bi bilo najbolje za sve da je otac spreman aktivno sudjelovati u životu dječaka, ali ako vidite da to nikako ne čini, onda možemo postaviti pitanje je li korisno za dječaka forsirati taj odnos? Vi ste se zaista potrudili oko cijele situacije, ali ponekad uz sav trud ne možemo učiniti promjenu u osobi. Sigurna sam kako dječak barem ima uključenu, brižnu i toplu majku i to je odnos na koji se možete usmjeriti, a dječak osloniti.

Srdačan pozdrav i sretno!