Bio sam loše, sad je sve u redu, ali kako mogu znati da će tako i ostati?

Poštovanje, prije tri godine sam imao jedan problem. Možemo reći da sam tokom te godine bio na neki način odvojen od realnosti, kao da sam živio u nekom svom svijetu. Naravno, imao sam probleme u svim aspektima života i doslovno nisam mogao funkcionirati. Jednostavno, kao da nisam bio ja. Od 2017. sam odlučio završiti s uzrokom tog problema i taj “oporavak” je trajao do ove godine i mogu reći da je bio jednako neugodan kao i sam problem. Na početku ove godine, kao da je nešto “kvrcnulo” u mojoj glavi i sve se riješilo. Počeo sam funkcionirati normalno, baš kao i prije tog problema. Jednostavno, kao da se sve posložilo natrag u mojoj glavi i riješilo se u svim aspektima. Svakog dana ove godine osjećam to “blagostanje” u glavi, živim normalno i bez smetnji.

Ono što izaziva nervozu kod mene i zbog čega se zapravo obraćam: nedavno su mi se javila neugodna pitanja, npr. “Kako znam da je sve riješeno u mojoj glavi i da to nije samo trenutno olakšanje (iako traje od samog početka godine), kako da znam da će to trajati zauvijek i da se neće vratiti sve na staro i loše, kako da znam da je to što ja nazivam konačno rješenje zapravo konačno rješenje?”
Bez obzira što ja subjektivno smatram da je sve riješeno i da će tako i ostati, našao sam logične argumente kojima sam potkrijepio te tvrdnje, mogu reći da sam dao “pokriće” za svoje mišljenje, odnosno “potvrde”. Međutim, javila mi se neugodna misao “Kako da znam da psiha funkcionira po logičkim principima, što ako mozak baš sada ne postupi logično i kao iz vedra neba svo blagostanje nestane, šta ako se baš meni dogodi neki izuzetak što se tiče psihe, pa ona ne postupi kako je logično, da li ću ikada saznati da li će psiha u ovom slučaju ipak pratiti logiku, da li se što se tiče psihe može dogoditi nešto neplanirano, što ako baš moja psiha funkcionira kao fenomen itd.”

Obraćam vam se kako biste mi, kao stručnjak, dali odgovore na ta pitanja. Ja sam ih nazvao “tehnička pitanja”, pošto ja subjektivno smatram da je sve u redu. Hvala

Odgovor:

Poštavani čitatelju,

budući da ne znam o čemu se točno radilo zaista mi je teško dati konkretan „tehnički odgovor“. Ne znam ni kako ste riješili svoj problem (jeste li išli na psihoterapiju ili su bili u pitanju medikamenti ili oboje ili pak nešto sasvim treće) što je prilično važna informacija. U psihičkom zdravlju zapravo većina toga ne funkcionira po tehničkim pravilima, pa ni moj odgovor neće ići u tom smjeru.

Ono što mi je posebno upalo u oko je vaše pitanje kako možete znati da psiha funkcionira po logičkim principima? Moje znanje i iskustvo govore da psiha ne funkcionira po nama logičkim principima. Na primjer, nekada se bojimo stvari za koje nema racionalnog razloga da ih se bojimo (po tom principu funkcioniraju fobije), nekada ćemo neki događaj doživjeti kao traumu a netko drugi taj isti događaj uopće neće shvatiti toliko traumatično. Također, život nije predvidljiv i ne možemo znati što nas čeka sutra/za mjesec dana/10 godina itd. Događaju nam se stvari koje ne planiramo – nekada su ti događaji dobri, a nekada nisu. Samim time što život kao takav nije predvidljiv ne mogu ni naše reakcije na neplanirane i nepredvidive događaje biti planirane i očekivane. No kao stručnjak vam mogu reći da to nije ni bitno. Najvažnija je zapravo snaga koju osobu ima da se nosi sa svim životnim situacijama. A vi je imate.

Svojim primjerom ste pokazali da ste već jednom uspjeli riješiti problem na koji ste naišli i da se vaš život vratio u normalu. Nakon tog problema opet ste funkcionirali normalno i bez smetnji. Upravo to vam treba biti glavna nit vodilja – vi imate kapacitete naći rješenje (bilo sami ili uz pomoć stručnjaka) i pobrinuti se za sebe. To je ono što je presudno u rješavanju problema, a ne činjenica da se problemi više nikada ne bi smjeli pojaviti. Kako bi znali da imamo taj kapacitet ako se nikada s ničime nismo u životu suočili? I koliko je uopće realno očekivati da nikada u životu nećemo imati nikakve smetnje?

Ponovila bih da ne znam o čemu se točno radilo ni kako ste si uspjeli pomoći, no jedino što je za odgovor na vaše pitanje bitno jest da ste uspjeli. Imate kapacitete. Vjerujem da bi svatko od nas rado da ne mora prolaziti kroz ružne situacije u životu, no za to nažalost nema garancije. Jedino u što se možemo pouzdati je naša vlastita snaga da se othrvamo problemima. A vi je imate.

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori