Bez obzira na naša upozorenja, sin bez pitanja uzima novac

Poštovana, moj sin od 10 godina već dvije godine uzima novac iz kuće. Prvo je krenulo s uzimanjem novaca iz zajedničke kasice, a potom sa zadržavanjem “kusura” iz dućana. Jako ga je teško natjerati da to prizna. Pokušavali smo i s kaznama i razgovorima. Svaki put obeća da to više neće raditi i onda opet sve ponovi. Dajemo mu džeparac, ali on kaže da je to malo i da njegovi vršnjaci dobivaju više od njega. Novac uglavnom potroši na slatkiše i slične stvari. Očajna sam i ne znam što više da učinim i čime da ga zastrašim da to prestane raditi. Pokušavali smo objasniti da je to ružno i da smo tužni zbog toga, ali ne pomaže. Molim Vas za savjet. Unaprijed hvala.

Draga mama,

sigurna sam da Vam je teško budući da se ponašanje koje Vas zabrinjava kod Vašeg dječaka – problem s granicama vezanim za džeparac i uzimanje novca bez dopuštenja ponavlja kroz period od već dvije godine. Svakako nije lako kada opetovano radite na istoj temi i vjerujem da se već osjećate iscrpljeno i bez ideja kako postići da se takva ponašanja više ne javljaju.

Kada se radi o novcu to je područje oko kojega ne pregovaramo s djecom već postavljamo jasne i dosljedne granice. Kako je Vaš dječak već dovoljno velik da počinje razumjeti moć i vrijednost novca bitno je raditi s njim kako bi mu dodatno pojasnili te termine. Općenito je bitno da kod dječaka razvijate osjećaj odgovornosti (npr. za svoja djela), a to možete kroz dosljedne granice i davanje izbora Vašem dječaku. Bilo bi dobro da mu granice postavljate tako da mu prvo priznate njegovu želju/osjećaj kroz empatičko reflektiranje. Zatim mu izrecite granicu koja treba biti kratka i jasna, te je poželjno da granica ne zvuči kao nešto osobno određeno već da bude u obliku općeg pravila. Nakon komuniciranja granice poželjno je ponuditi dječaku izbor prihvatljive alternative. To npr. može zvučati ovako: Marko, iako znam da ćeš željeti zadržati „kusur“ nakon kupovine (emp. reflektiranje), „kusur“ se ostavlja na stolu (granica.) Dodatne slatkiše si možeš kupiti od svoje ušteđevine (alternativa).

Također mu možete reflektirati i kada Vam izrazi negodovanje količinom džeparca kojeg dobiva – npr. Ne sviđa ti se što dobiješ manje novca za džeparac od svojih vršnjaka. – Pri tome nije bitno da se igrate detektiva ili da razmišljate laže li Vaš dječak o količini novca kojeg dobivaju njegovi vršnjaci. Važno je samo da dječaku pošaljete poruku da ste svjesni da on nije zadovoljan količinom novca koji dobiva. To i dalje ne znači da mu možete i želite dati veću količinu novca za džeparac. Tako uvažavate njegove osjećaje, a uz dosljedne granice Vaš će dječak s vremenom naučiti nositi se s frustracijom ako nešto ne može dobiti.

Ako Vaš dječak pokazuje jako veliki interes za novac i želi imati veću moć svakako je dobro da razmislite postoje li neki načini na koje si on može osigurati više novca. Ako ne može direktno steći više novca razmislite kroz koje druge aktivnosti dječak može steći osjećaj moći. Osjećaj moći se dobiva kroz mogućnost izbora. Razmislite kako mu možete povećati količinu izbora oko nekih odluka koje on donosi. Koje bi to on odluke mogao donositi a da su Vama prihvatljive. Naime, potrebu za moć imamo svi i bitno je da je možemo zadovoljiti. Kada je ne možemo u dovoljnoj mjeri zadovoljiti kroz prihvatljiva ponašanja, javlja se frustracija a nekada i nepoželjna ponašanja.

Kada Vaš dječak odluči da neće poštivati pravilo tada je izabrao da će snositi posljedicu. Kod određivanja posljedica bitno je da je posljedica primjerene dobi pa tako npr. posljedica da nema igranja igrica tjedan dana je pretjerana. Posljedica treba biti dovoljna motivacija da se dijete ne odabere tako ponašati. S druge strane, treba biti i moguća za provesti. Također je važno zapamtiti da dijete u sljedećoj istoj situaciji opet ima mogućnost odlučivanja hoće li ili neće poštivati postavljeno pravilo pa će opet postojati i posljedica ako ne poštuje pravilo.

Više o učenju djece o značenju novca možete pronaći u sljedećem članku:

https://www.centarproventus.hr/single-post/2017/11/18/Odnos-djece-prema-novcu, a o izborima i kućnim pravilima u članku: https://www.centarproventus.hr/single-post/2017/10/05/Izbori-i-ku%C4%87na-pravila.

S obzirom na to da se već duži period nosite s istim dječakovim ponašanjem koje Vam predstavlja problem za dodatnu podršku i savjete možete se javiti psihologu. Ako ste iz Zagreba možete se javiti i nama u Centar Proventus.

Sretno!

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori