Bebi jako krulji u trbuhu. Ima li to veze s grčevima?

Dobar dan. imam bebu staru 2,5 mjeseca. Kad smo izašle iz bolnice dojila sam je po cijele dane. Pet minuta bi sisala, pa odmah zaspala. Pokušala sam ju buditi, ali nisam uspijevala pa bi je stavila u koljevku. Tada bi se odmah probudila i opet tražila na sisu i tako do 17 sati. Tada bi zaspala i spavala po 6 h u komadu. Pošto je dobro napredovala na sisi, patronažna sestra mi je rekla da joj ne treba dohrana s formulom.

Kad je navršila tri tjedna počeli su problemi s dojenjem. Dva puta bi povukla dojku i odmah počela plakati jer je dobila grčeve. Kad je navršila tri tjedna počeli su i grčevi i završili smo u bolnici na pedijatriji. Tamo su rekli da je sve u redu i da joj ipak trebamo uvesti dohranu. Kupili smo Novalac AC ali je imala tvrdu stolicu i plakala je jako, pa smo prešli uglavnom na Novalac IT za zatvor. Sada ne plače tako jako i po cijele dane, ali joj i dalje krulji u trbuhu. Dajem joj Biogaya čaj od komorača. Na kilaži kažu dobro napreduje, a čak smo kupili bočicu protiv grčeva. Ona ima cijeli dan i noć grčeve.

Jede svaka 2.5 do 3 h i pojede 90 ml, nekada i manje, loše spava, trlja oči, cmizdri, jedva ju uspavam. Čak i kada sama zaspi u krevetiću za 5 minuta se budi.

Sada ima 2,5 mjeseca pa imam osjećaj da je još gore. Po noći se budi po 4-5 puta i samo čujem da joj krulji u stomaku, što prije nisam čula kada je baš jako plakala. Voljela bih čuti vaš savjet.

Je li kruljenje u trbuhu povezano s grčevima? Jesu li to i dalje grčevi? Kada će prestati? Tina111

 

Poštovana,

kruljenje i pretakanje u trbuhu kod malih beba, samo za sebe nije patologija. Naime, dijete i jede samo tekuću hranu tj. mlijeko, uz to se naguta i zraka, tako da je to očekivano. Najvažnije je da su prošli grčevi, da beba napreduje na tjelesnoj masi i da ima urednu stolicu.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori