Beba već četiri mjeseca čujno diše i ima problema s plućima

Pozdrav. Mog sina već 4 mjeseca muči bronhitis pa vas molim da mi date svoje mišljenje. Mi smo sa 4,5 mjeseci završili na pedijatriji. Prvih dana imao je proljev i temperaturu (to je trajalo 7 dana) i potom smo se vratili kući. Po povratku je počeo kašljati i odmah drugi dan dobio opet proljev. Uputila sam se opet na pedijatriju gdje su rekli da ima blagu upalu pluća. Kako su dani odmicali on je bio sve gore, jedva je disao. Cijela soba je odzvanjala kako je teško disao, s pištanjem itd. Ostali smo oko 20 dana u bolnici. Dobivao je inhalacije non stop, infuzije Triax. Po povratku kući ništa nije dobio za terapiju, a kod kuće je disanje bilo katastrofa.

Uputili smo se privatno pedijatru koji nam je rekao da počnemo uzimati Ontril. Pio ga je skoro 30 dana. Nije prestalo to zviždanje u plućima. Ponovo smo išli pedijatru koji mu je dao injekcije i Ventolin 2x dnevno. Međutim, i nakon toga čuje mu se teško disanje i pištanje i ne znam što da radim. Kome da više dijete odnesem jer to ne prestaje. Da li on treba biti na antibioticima sve vrijeme ili? Postoji li mogućnost da se razvije astma iz ovoga? Koje pretrage da radimo? Molim za odgovor.

Poštovani,

vaše dijete mora biti pod kontrolom pulmologa, budući da se problem stalno ponavlja i treba Ventolin. Također je sigurno potrebna šira obrada koja će uključiti i alergološku obradu, ali i drugu dijagnostiku. Moguć je razvoj astme, koja zapravo predstavlja ponavljane bronhoopstrukcije . Iste mogu biti virusom ili alergijom stimulirane i zahtijevaju kontinuirano praćenje. Bez pregleda i uvida u medicinsku dokumentaciju nemoguće je davati druge savjete od dijagnostici i liječenju.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori