Beba stara tri mjeseca slabije koristi lijevu ruku

Pozdrav! Imam bebu od tri puna mjeseca i primijetila sam da slabije koristi lijevu ruku te da su mu šakice često stisnute kao i nožni prsti, a da je tijelom jako čvrst. Prilikom igranja, igračke odmah hvata desnom rukom. Kada uhvati predmet desnom rukom on odmah prinosi i lijevu ruku ka predmetu i igra se s njim s obadvije ruke, ali mu treba duže vrijeme i duža stimulacija kako bi uhvatio igračkicu ili neki predmet samo s lijevom rukom. Često se i igra s obadvije ruke skupa, drži ih u središnjoj liniji, stavlja ih u usta. I kada je na trbuhu, lijevu ruku u većini slučajeva odmah spušta na dolje, prema nogama.

I prilikom spavanja desna ruka mu je uvijek u visini ramena, a lijeva spuštena na dolje. Često negoduje biti na trbuhu, ali diže glavicu i drži je. Ponekad se dogodi da je ne podigne odmah kada je okrenut na trbuh. Inače je jako aktivna i razigrana beba, smije se, prati predmete, guguće i zainteresiran je za okolinu, reagira na glasove i zvukove. Ja sam pedijatrici ukazivala na to što sam primijetila, ali ona tu moju konstataciju uporno odbija. Pa bih vas molila za vaše mišljenje. Jako sam zabrinuta.
S poštovanjem.

Odgovor:

Poštovana,

mislim da je najbolje da je pregleda neuropedijatar koji će procijeniti postoje li ikakva odstupanja u neurološkom statusu, indicirati ako smatra potrebnim ultrazvuk mozga kao i pregled fizijatra, te vježbe razvojne gimnastike.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori