Beba od dva mjeseca ima izrazito jake grčeve po cijele dane i noći

Poštovana, jako sam zabrinuti tata curice od 2 mjeseca. Grčevi su počeli 3. dan po rođenju. Zadnjih 20-ak dana ima izrazito jake grčeve nakon svakog hranjenja i opet 1,5 sat nakon hranjenja.
Pije izdojeno majčino mlijeko a ponekad i pre hipp dohranu. Mala napreduje dobro. Rođena je s 3 kg, sad ima 5 kg. Dajemo espumisan, waya kapi, d3 kapi. Stolica nije svaki dan.
Da li je normalno da grčevi tako traju cijeli dan?
Da li se može raditi tu o osjetljivosti na laktozu? Ja ne smijem popiti ni decilitar mlijeka, jer odmah dobijem grčeve i proljev.
Da li majčina izrazita nervoza i večernja depresija mogu utjecat na pojačane grčeve?
Hvala

Odgovor:

Poštovani,

ne bih rekla da se radi o intoleranciji na laktozu jer to nije karakteristika ove dobi, dapače laktoza ima koristan učinak za crijevnu floru (majčino mlijeko ima dvostruko laktoze u odnosu na Hipp, neovisno što mama jede). Ono što eventualno može biti je da se radi o alergiji, tada je u pitanju mliječni protein, te bi majka trebala probati prehranu bez kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda, uz dodatak kalcija u vidu suplementa, a umjesto Hippa , neku hipoalergenu formulu kroz 2 tjedna. No najbolje bi bilo da te promjene rukovodi gastroenterolog i uz preglede.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori