Beba od 11 mjeseci još uvijek ne može zaspati i jako ju teško uspavljujemo

Bebu od 11 mjeseci uvijek uspavljujemo jer jednostavno ne želi zaspati, sve završava s plačem i tako je od prvog dana. Zadnjih 2 mjeseca uspijemo ju po danu uspavati u nosiljci, ali noćna uspavljivanja su na cici. Kako to promijeniti i zašto se beba noću budi po šest puta? Sve je veća, a sve se više i češće budi po noći, čak i nakon dojenja plače (flašicu ne želi).

Zadnjih dana i nakon odlaska na spavanje (noćnog dojenja) samo puže po krevetu. Inače ju je nemoguće polegnuti u krevet, jer ona je jako aktivna. Imamo rutinu i kupanje, ne dajemo joj igračke pred spavanje, ali sve što ona radi je da se igra, silazi s kreveta i slično, umjesto da se uspava. Uskoro će napuniti godinu dana, a čini nam se da se nikada neće naučiti zaspati sama i umiriti se. Hvala.

Odgovor:

Poštovani,

neka djeca, osobito ona koja su naučena na uspavljivanje, se teško mogu sama uspavati i traže stalnu blizinu roditelja jer se tako osjećaju sigurno. To će proći, ali katkad traje do treće godine s boljim i lošijim periodima.

Ako je sve drugo s bebom u redu, poput napredovanja i psihomotoričkog razvoja, vjerojatno je samo takva beba. U slučaju da će vas to i dalje jako zabrinjavati, preporučujem da se javite na konzultaciju neuropedijatru koji se bavi poremećajima spavanja.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori