Beba jede sve manje mililitara po obroku i počeo je slabije napredovati

Poštovana, imam sina starog 2,5 mjeseca. Od rođenja se hrani mojim mlijekom + nadohranjujemo ga s Novalac formulom. Rođen je 3 tjedna ranije, 51 cm i 3560 g. Prvi mjesec dobio je 1,3 kg (56 cm), drugi mjesec isto 1,3 kg (62 cm). Zadnja dva tjedna jede puno manje, odbija bočicu i počne plakat ili ju drži u ustima ali ne vuče. Do sad je jeo oko 900-1000 ml dnevno (oko 300-400 ml izdojenog, ostalo Novalac). Sada jedva pojede 600-700 ml. Od 3. tjedna života ima grčeve koji su cjelodnevni. Kod hranjenja se sav izvija, crveni i ispušta vjetrove te nakon što pojede 30, 40 ml, spusti bočicu.

Uspijem ga natjerati da pojede još toliko ali više od toga neće. Prije je znao pojesti oko 120 ml, nekad i 150 ml. Prije se nije toliko grčio kod hranjenja, a ništa nismo promijenili. Krvna slika, urin i test na skriveno krvarenje su u redu. Što da radimo? Koje pretrage preporučujete? Zadnjih tjedan dana dobio je samo 50 g na težini.
Hvala i lijep pozdrav.

Odgovor:

Poštovani,

ovakvi simptomi mogu upućivati na alergiju koja se razvila u međuvremenu, jer to je zapravo tipična dob kad se alergije javljaju, s time da najčešće klasični testovi nisu pozitivni. Dolazi u obzir da vi pokušate promijeniti prehranu koja će biti bez kravljeg mlijeka, da nadohrana bude na bazi HA formule ili zaista prave hipoalergene formule ekstenzivnog hidrolizata. To vas može koordinirati tek gastroenterolog po pregledu, dok sagleda sve simptome i pregleda dijete.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori