Beba je intolerantna na fruktozu, ima problema sa stolicom i dermatitisom. Kakvu prehranu predlažete?

Poštovana, moja beba je rođena 3370 g/50 cm, isključivo dojena. Oko 3 mjeseca života primjećujem pojavu dermatitisa, prvo na koljenima pa na prsima što povezujem s namirnicama koje konzumiram – jaja, čokolada, med. Iste izbacujem iz prehrane, dermatitis i dalje dolazi i sam prolazi. Primjećujem da po povratku iz šetnje dijete često trlja oči. S pet i pol mjeseci pokušavam joj dati nekoliko žličica kašice mrkve. Dijete se osipa po prsima, otiče mu kapak desnog oka, ima dva uzastopna proljeva. Prekidam dohranu i samo dojim do navršenih 6 mjeseci. Dan prije nego je dijete napunilo 6 mjeseci primjećujem krv u stolici u obliku končića. Pedijatar navodi da se to može pojaviti, ali ne učestalo i predlaže početak dohrane voćem, sokom jabuke. U dl prokuhane vode stavljam nekoliko žličica 100% soka jabuke frutek. Beba nakon nekog vremena postaje uznemirena, moglo bi se reći i hiperaktivna, zatim otiče kapak, osipaju se prsa (dermatitis) te točno 4 sata od konzumiranja ima 3 uzastopna proljeva s mnogo sukrvice. Opet nastavljam samo dojiti 15 dana.

Uvodim rižine pahuljice na prokuhanoj vodi, stolice se nastavljaju kao sluzave, do 4 dnevno, pune sukrvice (končića), ali ne povezujem to s rižom. Uglavnom prva jutarnja stolica zna biti bez krvi. Kod gastroenterologa dobivamo dijagnozu nutritivne alergije, intolerancije na fruktozu. Rečeno nam je da djetetu uvedemo meso u dohranu a majka na internetu pronađe dijetu bez fruktoze zbog dojenja. Uzima sebi C vitamin, majka sada jede rižu, sve vrste mesa, kruh, krumpir i tikvicu, kuhanu tjesteninu, od začina samo sol i maslinovo ulje. Ovih 10-ak dana krv u stolici je i dalje prisutna. Koža se dosta oporavila od dermatitisa. Radim li što pogrešno što se tiče prehrane kada je krv i dalje prisutna ili trebam biti strpljiva kada je oporavak crijeva u pitanju? Hvala!

Poštovana,

Morate biti strpljivi, ali i oprezni. Uvijek čitajte deklaracije, jer se fruktozno-glukozni sirupi nalaze u mnogim proizvodima i sadrže puno veću količinu fruktoze nego što je sadrže cjelovite, neprerađene namirnice. Između ostalog nalaze se u pekarskim i mliječnim proizvodima te drugim prerađevinama u kojima ih ne očekujete.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori