Beba je dobila dijagnozu Torticolitis L. Sin. Trebamo li je voditi fizijatru?

Poštovana, dijete je staro 6 mjeseci i pedijatar je ustanovio TORTICOLIS L. SIN i traži mišljenje fizijatra. To je pedijatar koji vodi dijete. Do sad je isto savjetovao još dva puta ranije. To je mlad pedijatar. Drugi stariji iskusniji pedijatar je rekao da će se to popraviti samo da kada leži, dijete stavljamo na pravu stranu itd. Znate već i sami na što mislim. Evo malo opisa: dijete par mjeseci ima malo u lijevo glavicu kada ga stavimo da leži na leđima, blago je uočljivo. Kada ga držimo na rukama uspravno, i pošto već sam dobro drži glavu, to se ne primijeti. Drži je kako treba kada je u uspravnom položaju i okreće kako hoće i kad hoće. Interesira me da li se ovo može popraviti bez pregleda i terapija kod fizijatra, odnosno do kada se smije čekati da se dijete ne odvede fizijatru? Još bih napomenuo da nam je ta mlađa pedijatrica rekla da dijete ima “zašiljitu” glavu? Što to znači? 🙂 HVALA UNAPRIJED. Saša

 

Poštovani,

dijete treba prvo pregledati i vidjeti da li su sve kretnje u vratu slobodne jer ako nisu, smatram da ga prvo treba vidjeti ortoped. Ako jesu, radi se o položajnom tortikolisu koji će se s vremenom popraviti, ali je uputno poslušati savjet fizioterapeuta o vježbama koje su tu preporučljive.

Termin da dijete ima „zašiljitu“ glavu ne znači ništa, ne znam da li je mislila prema nosu ili prema vrhu glave, pa je lijepo zamolite da Vam objasni što je pod tim mislila.

Iva Palčić

dr.med, spec.pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

 

 

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori