Beba izrazito bolno jauče, plače i izvija se tijekom i nakon hranjenja

Poštovani, naša curica ima nepuna tri mjeseca. Hranimo je Pre Hipp mlijekom. Dajemo d3, espumisam, probiotik kapi. Pije i čaj za bebe i čaj od kamilice kad nema stolice (jer joj nije redovita). Napreduje dobro, nema povraćanja.
Problemi su prilikom hranjenja gdje se beba izvija i plače, podižemo je više puta da podrigne, izrazito jako plače i nakon hranjenja, nakon podriga (nekad podriguje i do 10 puta) i teško se smiri da zaspi. Ako zaspi dok se nosi uspravno i podrigne opet se budi s plačem. Po danu nakon hranjenja spava maksimalno 5 do 10 minuta i budi se uplakana. Također u prosjeku sat do sat i pol iza jela ima iznenadne jauke i plač.

Ne povraća, ali ima često bljuckanja, nekad iza jela ali puno češće kasnije (bijelo, zrnato ili nekad prozirna tekućina).
Po noći spava uz skoro cjelonoćne jauke, ispuštanje zvukova, stenjanje (ne znam kako to sve opisat). Unazad 10 dana jako slini i trpa šakicu u usta (dude neće).
Zanima me da li je to tihi refluks i što nam je činiti?
Da li da probamo s AR formulom ili da probamo dodavat rižine pahuljice u trenutačnu prehranu? Trebamo li prije svega otići kod gastroenterologa? Hvala.

Odgovor:

Poštovana,

nedostaje nekoliko ključnih stvari da bi se mogla sklopiti cijela slika, a to je – je li dijete dobro napreduje, kakva je tvrdoća stolice? Naime, AR formule mogu smanjiti bljucanje ali i stvrdnuti stolicu. A ako dijete lijepo napreduje, to je vjerojatno fiziološki refluks. Možda bi bilo korisno dati AR formulu, ali promatrajte da se ne stvrdne stolica. Ako ne bude dobro s AR formulom, mislim da bi za njenu dob bila primjerenija Hipp 1 nego Pre formula. Djeci crijeva i probava stalno rade i nerijetko se čuju razne senzacije. Većina toga što opisujete se ne doima kao patologija, a prije svega stavljanje šakica u usta i slinjenje.
U slučaju da ste i dalje nesigurni, zatražite pregled gastroenterologa kako bi se sve bolje sagledalo.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori