Beba ima začepljen nosić, ne uspijevamo izvući šlajm, ali pluća su čista

Poštovani, beba od 2 mjeseca ima začepljen nosić. Svakodnevno čistimo fiziološkom i aspiratorom, no ništa ne izlazi van. Već drugog dana nakon rođenja, još u rodilištu, primijećujem da joj je začepljen nosić, da joj “svira” i hropće. Na moj upit zašto je to tako, sestra mi nije odgovorila ništa konkretno.
S mjesec dana ostajem s bebom u bolnici radi iste stvari. Svi nalazi su uredni (bris nosa i krv), no sluz iz nosa se spustila na bronhe pa ostajemo preventivno. Prvi dan dijete je inhalirano fiziološkom i nekim lijekom. Idućih nekoliko dana samo aspirirano. I sada nakon mjesec dana, nos je ponovno začepljen, bez temperature, pluća čista. Aspiracijom ništa ne izvlačimo. Djeluje mi kao da je šlajm negdje duboko u nosu i grlu. Postoji li mogućnost da se radi o nečemu drugom, a ne prehladi?
Kada se javiti pedijatru, ukoliko se to nastavi? Tražiti preglede nekih drugih stručnjaka?
Hvala unaprijed.
Lijep pozdrav

Poštovana,

ako beba uredno jede onda možda samo čujete strujanje zraka kod mekanih hrskavica jer da je nos jako zaštopan beba ne bi mogla sisati.

Ako ćete imati i dalje dilemu preporučam prvo pregled specijalista otorinolaringologa, a onda prema potrebi i alergopulmologa.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori