Beba gura mamu od sebe. Je li moguće da ne želi majčin dodir i blizinu?

Ne znam da li bi se uopće trebala brinuti, ovako kada ga nosim uz sebe jako se odguruje, okreće od mene i to ne samo sada kada je već veći, oduvijek je to tako, nikada se nije volio previše maziti ili stisnuti uz mene.

Poštovana, imam pitanje vezano za bebu od 8,5 mjeseci. Ne znam da li bi se uopće trebala brinuti, ovako kada ga nosim uz sebe jako se odguruje, okreće od mene i to ne samo sada kada je već veći, oduvijek je to tako, nikada se nije volio previše maziti ili stisnuti uz mene. A noću se budi jako često i isto tako u snu me odguruje od sebe, čupa me, hoće me ugristi. Mene to jako rastužuje jer imam osjećaj da mi nije privržen, ne znam zašto to radi? Možda nije maza, bar se tješim da je tako. Rastu mu zubići pa je jako nervozan pogotovo noću, može li to biti razlog. Hvala na odgovoru. LP. LavMali

Poštovana, dijete već od najranije dobi  može pokazivati  svoj temperament  koji se dobrim dijelom nasljeđuje, ali i formira pod utjecajem  vanjskih (socijalnih)  faktora.

Ima djece  koja  zahtijevaju bliski tjelesni kontakt s majkom (ili ocem) – vole se maziti, a ima i djece kojima do  tjelesnog kontakta i nije baš previše stalo.

Iz  vašeg  pisma  mogu  zaključiti da je vaše dijete sklono afektivnim ispadima i emocionalnim provalama i da vas stanje u vašoj interakciji  zabrinjava. To je  dovoljan razlog da se posavjetujete s  dječjim kliničkim psihologom.

Prim dr. sc. Zlatko Sabol
spec. pedijatar-subspec. dječje neurologije
Poliklinika za dječje bolesti Sabol