Beba dobiva kožni osip samo kad je vani i na dijelovima koji nisu prekriveni odjećom

Pozdrav, moja beba stara je 4,5 mjeseca i samo doji. Prije tri tjedna dok smo bili na dvorištu se beba osula sitnim prištićima koji su prešli u crvenilo. Otišla sam u kuću i okupala ga, pa se povuklo kroz 30-ak minuta.

Sutradan, nakon boravka pet minuta vani na zraku, beba se ponovno zacrvenila, na mjestima gdje nema odjeće – lice, ruke i noge jer je bila u kratkom. Otišli smo liječniku i dobili fenistil kapi i rekli su nam da je od sunca. Pet dana smo ih koristili, nisu pomogle jer beba evo i dalje, sada već tri tjedna, se tako crveni kad bi bili vani. To su kao sitni prištići koji prelaze u crvenilo. Kad je beba u kući te reakcije uopće nema. Provodili smo dane samo u sobi, šetali bi navečer od 8, pola 9 kada nema sunca i bude hladnije. Sada nisu takve vrućine i nema sunca, vani je 19 stupnjeva, a beba se i danas kad je u dugoj robici i kapici opet zacrvenila, sada samo lice. Što nam je činiti? Od čega bi to bilo?

Odgovor:

Poštovana,

možda joj ipak smeta nešto od alergena u zraku što je sada u cvatu, tipa ambrozije.

Preporučam da se konzultirate sa alergologom i dogovorite u vezi alergo testiranja kao i dermatologom s obzirom da promjene dominantno zahvaćaju kožu.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori