Beba od 5 mjeseci slabo napreduje dojenjem, a dohanu ne prihvaća najbolje

Poštovana, imam bebu od 5 mjeseci. Od prvog dana dojim i sve je išlo kako treba do zadnjeg mjeseca. U posljednjih mjesec dana je postao izuzetno nemiran, vrlo malo spava i dobio je samo 100 grama na težini, što je ogromna razlika s obzirom da je prethodnih mjeseci dobivao po 1 kg od kontrole do kontrole (30 dana). Pedijatar je preporučio da uvedemo dohranu, umjetno mlijeko, ali dijete neće prihvatiti koliko god pokušavali, ni iz boce, ni na žlicu. Pojavi se crvenilo i plikovi po obrazima koji nestanu za 15-ak minuta. Probali smo Novalac, NAN, Bebimil, uz sve to dodali Rižolino, uvijek ista reakcija. Uveli smo i kašicu od mrkve koju dobro prihvaća i jede, ali promjena stolice mu baš nije dobro sjela, neutješno plače dok god ne obavi nuždu i koliko god očekujemo da će se naviknuti, to se ne događa. Još uvijek dojim ali vjerujem da mu nije dovoljno, dok sisa također je jako nemiran kao da mu nešto ne valja, a mlijeka imam. Hranim se zdravo i raznoliko koliko god mogu i ne znam više što napraviti. Unaprijed hvala.

Poštovana,

reakcije koje opisujete – crvenilo i plikovi te naprezanje prilikom izbacivanja stolice – bi mogle biti alergijske, mada mi je teško ovako to procijeniti. Ne znam u kojem periodu ste probali navedene adaptirane formule, ali teško možete ocijeniti koje mlijeko vašem sinu odgovara, ako ih jako često mijenjate. Srećom vaš sin ima već pet mjeseci pa možete polako početi s uvođenjem krute hrane i tako utjecati na povećanje tjelesne težine.

Što se tiče odabira mlijeka, ukoliko ste vi ili otac vašeg sina alergični na mlijeko ili neku drugu namirnicu, prevencije radi možete pokušati s hipoalergenim formulama (oznaka HA). U svakom slučaju posavjetujte se s pedijatrom koji prati vaše dijete o eventualnoj alergiji na mlijeko i mogućem testiranju. U slučaju ustanovljene alergije imate pravo na recept za hidrolizat, mliječnu formulu za dojenčad s alergijom na kravlje mlijeko.

Ivana Purić,

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana – Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori