Antibiotici i urinarna infekcija: Beba ima jake grčeve unatoč probiotiku

Poštovani, imam bebu od pet mjeseci, rođen je na vrijeme u 39. tjednu, porod je bio prirodan. S 40 dana prvi put je hospitaliziran na nefrologiji zbog urinarne infekcije. Prethodno je imao povišenu temperaturu. Analizom krvi i CRP je bio povišen na 220. Primao je venozno 7 dana cefaleskin te mjesec dana po izlasku uroprofilaksu 1×1.5 ml Cefaclor.
20.4.2019. se ponavlja povišena temperatura, napravljeni su nalazi krvi i urina, CRP je ponovno povišen na 189, urinokultura je izolirala Eserihiju Coli 10na7. Ponovno je hospitaliziran te je oralno uzimao sirup Pancef 5 dana, a po izlasku ponovo propisan Cefaclor uroprofilaksa 1x2ml.
Dva sata prije antibiotika bebi dajem waya lgg probiotik, ali u zadnje vrijeme beba se navečer pred spavanje grči, diže nogice, izvija se u luk oblika slova C. Kad ga spustim u krevetac da spava, on se vrti, nogice povlači prema prsima, pa ih ponovno ispruži, pa se okrene na jednu stranu, pa na drugu, pa okreće glavicu, ponekad samo prducne i nastavi spavati a nekada se probudi.
Molim vašu pomoć. Što bi mogao biti uzrok i da li je moguće da antibiotik utječe na jetru? Ako da, kako bi se to sve manifestiralo? Unaprijed zahvalna.

ODGOVOR:

Poštovana,

kako bi bili sigurni ima li ili nema ponašanje vaše bebe, kada je stavite leći, veze s uroinfekcijom ili uzimanjem antibiotske profilakse potrebno je uraditi urin i uronokulturu kao i izvaditi krvnu sliku i jetrene enzime. Također sugeriram da se učini, s obzirom na dvije ozbiljne uroinfekcije, ultrazvučna cistografija – pretraga kojom bi se provjerilo da li je u podlozi uroinfekcija anomalija u kojoj se mokraća iz mjehura vraća u bubrege što zovemo vezikoureteralni refluks.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori