Poštovani, moj sin ima 16 mjeseci. Od 3. mjeseca (nakon akutnog pijelonefritisa) počeo se pojačano znojiti dok spava. Tijekom noći ga presvlačim po 5-6 puta, mijenjam mokar jastuk, posteljinu. Znojenje traje cijelu noć, a temperatura tijela mu je 35 C. Znoji mu se cijelo tijelo, od čela, glave, preko vrata, ramena, leđa, trbuha. U sobi je optimalna temperatura, nije toplo obučen i nije pokriven previše. Dnevno i noćno spavanje se ne razlikuju, znoji se podjednako. Na rođenju, njegov hgb je bio 160, poslije 1. mjeseca 100 i zadržao je istu vrijednost već 16 mjeseci bez ikakvog pomaka. Dojim ga i dajem čvrstu hranu bogatu željezom u kombinacijama s vitaminom C iz voća da bi što bolje apsorbirao željezo i KS se bar malo popravila, hranim ga žitaricama, svim vrstama voća i povrća, mesa, a izbjegavam kravlje mlijeko, gotove kašice…

Posljednjih 6 mjeseci ima kroničnu upalu gornjih i donjih dišnih puteva pa smo uveli i Ferrum sa vitaminom C i Folnakom, međutim, ni to nije dalo poboljšanje. Trenutno je na profilaksi Singulair + Sanostol. Da li je njegovo pojačano znojenje povezano s anemijom? Molim Vas uputite me nekom specijalisti i što bih od dodatnih analiza mogla uraditi? Hvala unaprijed.

 

Poštovana, pojačano znojenje kod Vašeg sina može biti uzrokovano različitim stvarima između ostalog i anemijom. S obzirom da anemija perzistira unatoč terapiji preporučam pregled hematologa i gastroenterologa kako bi se utvrdila etiologija iste.

 

Iva Palčić
dr.med, spec.pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

 

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori