Ako hrana nije najsitnije miksana dječak (1) ima poriv na povraćanje

Poštovani, imam dijete koje će uskoro navršiti 1 godinu. Ono što me zabrinjava je to što jede isključivo miksanu hranu. Pokušavala sam s gnječenom, ali svaki put mi povrati. O komadićima hrane da i ne govorim. Dobije žlicu kašice namijenjene bebama od 7 mjeseci s malim komadićima riže i on sve povrati. Dam mu smoki ili keks, također povrati ako mu se zaleti. Sam ne zna jesti jer sve trpa u usta i strah me od gušenja. Kada mu ja dajem male komadiće ponekad pojede, mada mu po izrazu lica vidim da ga i to tjera na povraćanje, a s mrvicama ga ne mogu nahraniti. Da li imate kakav savjet na koji način da počne jesti nemiksanu hranu. Uskoro će jednu godinu i redovito se borim sa povraćanjem kada pokušam dati nešto što nije miksano? Inače je zdrav, ima skoro 10 kg, 6 zubića, jedino se mučimo sa tim povraćanjem. Hvala!

Poštovana,

nema konkretnog vanjskog faktora koji bi uzrokovao povraćanje kod vašeg djeteta, pogotovo ako se povraćanje javlja neovisno o izboru namirnica. Jedino je moguće da ste kasno počeli uvoditi promjene u smislu teksture hrane, jer postoji vremenski okvir u kojem djeca lakše prihvaćaju nove obrasce ponašanja u svemu pa tako i u procesu hranjenja.

U tom slučaju, nastavite s postepenim uvođenjem drugih tekstura. Ako smatrate da to nije izvor problema, obratite se za pomoć gastroenterologu.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori