Imam 18 godina i teški problem s kockanjem

Poštovani, imam 18 godina i imam problem s kockanjem. Taj problem je posebno narastao zadnjih godinu i pol od kad sam izgubio sve svoje prijatelje. Vrlo rano sam počeo zalaziti u kladionice i kao kod svih, počelo je s listićima. No prije 3 godine počeo sam igrati i razne slot aparate. Moji ulozi, može se reći da su i dalje sitni (oko 100-1000 kuna). Svaki dan kockam, cijeli dan mi je samo kockanje na pameti.

Mislim da je jedan od glavnih razloga i dosada. Jednostavno kada kockam kao da sam u nekom drugom svijetu, vuče me adrenalin i uzbuđenje i ne mogu prestati. Smatram kada imam recimo 100 kuna da sa time ne mogu ništa i onda idem kockati da bih zaradio nešto i tako svaki dan. Jednostavno mi je novac izgubio na vrijednosti. Smatram da ću kockanjem i nekim velikim dobitcima uspjeti uljepšati život. Za sebe priznajem da sam patološki kockar ali za odlazak na liječenje u razne ustanove nisam spreman. Pa eto ako imate kakav savjet za pomoć, puno mi bi značilo. Lijep pozdrav.

Dragi čitatelju,

iz tvog pisma sam stekla dojam da kockanje značajno narušava kvalitetu tvog života – gubitak svih prijatelja, okupiranost kockanjem, financijska situacija. S obzirom da se radi o ovisnosti te da ovisnost nije moguće riješiti jednim savjetom putem pisma, moj savjet bi bio da zaista ozbiljno razmisliš da zatražiš stručnu pomoć. Svjesna sam tvoje izjave da nisi spreman za zatražiti pomoć u raznim ustanovama. No, je li onda opcija da zatražiš pomoć kod privatnika, specijaliste koji radi s ovisnostima a da to nije u instituciji? Ako nisi spreman ni na tu varijantu, tada je bitno da osvijestiš u kojem smjeru može ići tvoja ovisnost: u još veće povlačenje od prijatelja i društva općenito, velike financijske probleme, depresije…

Ako je pojedine probleme vezane uz fizičko zdravlje neophodno rješavati uz pomoć liječnika (npr. ne možemo se sami operirati), rekla bih da postoje i oni problemi vezani uz psihološko zdravlje. Njih ne možemo odraditi sami već nam je potreban liječnik za tu vrstu problema. Ovisnost je problem koji zahtjeva intervenciju stručnjaka, kojemu se treba ozbiljno posvetiti i koji je moguće uspješno savladati ukoliko postoji volja.
Sretno!

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori