Božićni blagdani nezaobilazni su bez jedne krasotice – božićne zvijezde. Njezinim predivnim crvenim cvjetovima teško se može odoljeti. Međutim, bez obzira na sve njezine estetske vrline, ova ljepotica ima jednu manu koja se zove osjetljivost. Ako je adekvatno ne tretiramo, brzo će uvenuti i time nam pokvariti dio božićne čarolije u našem domu.

Kako nas ne bi iznenadila svojim brzim odlaskom, krenuli smo u potragu za trikovima zbog kojih će nam božićna zvijezda potrajati duže. Istražili smo na kojoj se temperaturi najbolje osjeća, smeta li joj propuh, koliko je često treba zalijevati i kako je sačuvati do sljedećih blagdana.

Adekvatna toplina i svjetlost

Ova božićna ljepotica uživa u toplini i svjetlosti. Ne podnosi temperature niže od 15 stupnjeva Celzijevih. Čak i kratkotrajno izlaganje prevelikoj hladnoći (balkon) ili toplini (tik uz radijator) može je zauvijek uništiti. Božićna zvijezda nježna je biljčica koja ne podnosti propuh ili toplo strujanje zraka iz klima uređaja. Isto tako, vrlo ju je važno kupovati samo na mjestima na kojima se drži u zatvorenom prostoru. Stoga, kupovanje na tržnicama ili cvjećarnicama na otvorenom izbjegavajte u velikom luku.

Zalijevanje

A koliko je često treba zalijevati? Mnogo bolje ju je zalijevati češće, u malim količinama nego obilato jednom na tjedan. Prilikom zalijevanja, pripazite da ne smočite crvene pricvjetne listove jer njima ne odgovara nikakva vlaga. U tanjuriću ispod lončića ne smije ostati vode jer ona šteti korijenu koji je sklon truljenju.

Što s Božićnom zvijezdom nakon blagdana?

Kako bi crvena ljepotica ponovno procvjetala, nakon što joj otpadnu pricvjetni listovi, izdanke treba prikratiti na 10 cm visine. Pritom obavezno koristite zaštitne rukavice zbog mliječnog soka koji je otrovan i nadražuje kožu. Prema savjetima agronoma, biljku treba premjestiti na hladnije mjesto, od 12 do 15 stupnjeva Celzijevih gdje ostaje do osam tjedana. Nakon toga se presađuje u veću posudu, cca od 2 do 5 cm gdje ponovno počinje rasti. Do listopada, zvijezda se smije izlagati svjetlosti samo 10 sati dnevno.

Začini koji nam donose Božić