Nakon čitavog dana na nogama, trčanja za poslom, obavezama i djecom, većina žena navečer pada s nogu i nema problema zaspati. No svako toliko se dogodi da je fizički umor prisutan, ali um divlja, pa ne možemo zaspati jer po glavi vrtimo probleme i rješenja, neprobavljene emocije ili pak uzbuđenja koja smo proživjeli ili ćemo ih tek doživjeti. Ponekad san ne ide na oči zbog premorenosti, a uz nemogućnost uspavljivanja tada se često javlja i frustracija u stilu “moram spavati, sutra se trebam rano probuditi, a ne mogu, što da radim, što ću sutra”.

Ako se ne radi o insomniji, dugoročnom poremećaju spavanja koji je vezan uz razna psiho-emocionalna stanja pa je potrebna pomoć stručnjaka, zaspati lakše možemo uz razne metode. Jedna od njih zove se metoda “4-7-8” i navodno garantira da ćete zaspati unutar jedne minute.

Spomenuta metoda bazira se na disanju. Poznato je da duboko i osviješteno disanje opušta naše tijelo i um, no ova metoda ima još jednu posebnu zadaću, a to je da vas što brže isprati u carstvo snova.

Kako se izvodi metoda “4-7-8”?

Legnite na leđa, a ruke položite u udoban položaj (jednu preko druge na trbuhu ili malo razmaknute od tijela s dlanovima okrenutim prema gore). Potom pokušajte isprazniti um od misli. U početku će vam to biti jako teško, ali možete koristiti razne trikove. Kada vam neka misao dođe u um, jednostavno zamislite kako ju bacate kroz prozor. Još jedan dobar trik je da zamislite kako vaš mozak ide na spavanje u svom malom krevetiću. Pomilujte ga, pokrijte dekicom i recite “Laku noć mozak. Puno si danas radio, umoran si i sada idemo spavati. Sve što te muči i želiš reći, riješit ćemo ujutro kad budemo svježi i odmorni”. Iako je malo luckasti, na ovaj suosjećajan način sami sebi sugeriramo da je sada vrijeme za odmor.

Ako ste prenervozni da svjesno stišavate misli i um ili jednostavno ne možete, odmah možete prijeći na metodu “4-7-8”.

Prvo 4 sekunde udišite zrak na nos. Nemojte se opterećivati je li udah trajao točno četiri sekunde. Opušteno si brojite u glavi i kad brojite do 4, napunite pluća sa što više zraka, a potom zadržite dah u plućima 7 sekundi. Nakon toga lagano i sporo ispuštajte zrak kroz usta u trajanju od 8 sekundi.

Ne brinite ako vam ne uspije iz prve povući dovoljno zraka na nos za 4 sekunde ili držati zrak 7 sekundi ili ga otpuštati na usta 8 sekundi. Vježbanjem tehnike usavršit ćete se do te razine da više nećete trebati niti brojati, već će ova vrsta disanja postati rutina i vaša tehnika disanja prije spavanja.

Na kojem principu radi metoda “4-7-8”?

Poteškoće sa uspavljivanjem obično su vezane uz stanje uznemirenosti. Ako se ne možemo umiriti niti nakon 15 minuta od kad smo legli, znači da našim tijelom kola hormon adrenalin (ili previše kofeina), disanje nam je ubrzano i plitko. Tehnika disanja na bazi 4-7-8 djeluje na tijelo poput sedativa. Umiruje ubrzani srčani ritam, snižava visoki tlak i općenito umiruje tijelo, misli i emocije. Osim smirivanja tjelesnih funkcija, disanje tjera um da se koncentrira na tu radnju i da ne divlja i paničari. Iako to možda ne znamo na svjesnoj razini, osviješteno disanje umanjuje aktivnost središnjeg živčanog sustava.

Krajnji rezultat je da se cijelo tijelo opušta i lagano tone u meditativno stanje i san.

Ovu tehniku indijski jogiji poznaju i prakticiraju već stoljećima. Koriste ju kod meditacije s ciljem ostvarivanja stanja potpune opuštenosti. No i moderna znanost sve više proučava učinak osviještenog disanja na zdravlje. Dr. Andrew Weil sa Sveučilišta Harvard dokazao je da osviješteno disanje ima učinak sličan anesteziji. A ono što je najbolje od svega – metoda je potpuno prirodna i bezopasna.

Mali slatko-slani dodatak

Za one koji žele još bolji učinak ili im treba dodatna pomoć, postoji i slatki napitak koji umiruje lučenje hormona stresa kortizola. Recept je:

1/4 čajne žličice meda
1/8 čajne žličice soli
1 čajna žličica kokosovog ulja

Sve zajedno pomiješajte i pojedite u jednom zalogaju ili pak otopite u čaši tople vode.

Vrijedi isprobati! Laku noć vam želimo i imajte prekrasne snove!