Uskrsna trpeza nezamisliva je bez kraljice – šunke. Običaj je da se kuhana šunka jede za doručak na uskrsno jutro. Jedni je poslužuju pečenu u kruhu, drugi samo kuhanu. Uz mladu janjetinu koja simbolizira ponovno rođenje, šunka, odnosno svinja, ako niste znali, simbolizira sreću.

Što odabrati?

U trgovačkim centrima i mesnicama mogu se pronaći dimljene, sušene ili kuhane šunke, odnosno lopatice s ili bez kosti ili kože, u komadu ili tzv. rolane šunke. Za koju god se odlučite, prethodno je skuhajte uz dodatak začina prema izboru. Prije kuhanja, šunku po potrebi isperite u hladnoj vodi. Od trenutka kada je stavite u lonac to jest kada voda počne ključati, pravilo je da se šunka kuha onoliko sati koliko ima kilograma. Primjerice, šunka od četiri kilograma kuha se četiri sata.

Začini?

Šunke su slane same po sebi, stoga vodu u kojoj se nalazi šunka nemojte soliti. Najčešći začini koji se koriste su luk, češnjak, papar u zrnu i lovor. Za one malo hrabrije preporučamo da u lonac sa šunkom ubace đumbir, klinčić ili zvjezdasti anis.

Šunka ostaje u vodi

Kako bi održala sočnost, šunku ostavite hladiti u vodi u kojoj se kuhala. Ohlađenu šunku čuvajte u hladnjaku u što većim komadima, omotanu prijanjajućom ili aluminijskom folijom kako bi zadržala vlažnost. Ako ste se odlučili za rolanu lopaticu, mrežicu oprezno skinite dok je lopatica vruća, jer kad se ohladi i ponovno stisne, to više nećete biti u mogućnosti napraviti.

Šunka u kruhu

Ona je nezaobilazan klasik uskršnjeg stola uz pisanice, mladi luk, rotkvice i umak od hrena. Kako je pripremiti? Šunku koju ste skuhali dobro osušite kako ne bi razmočila tijesto koje ste pripremili. Tijesto zamijesite od brašna, malo kvasca, soli, mlijeka te malo šećera. Šunku umotajte u tijesto sa svih strana, a ako je šunka velika, pripazite da je tijesto tanje i bez rupa. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C otprilike dva sata dok ne porumeni i dok se ravnomjerno ne ispeče.